PROMAKNUĆE ŽELJKA DOLAČKOG

Povratak progonitelja 'zločinačke organizacije'

05.11.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Rasvjetljavanjem i suzbijanjem organiziranog kriminala u Zagrebu od danas će rukovoditi Željko Dolački. Iako još nije službeno objavljeno, sam Dolački potvrdio je Novom listu da je imenovan načelnikom Odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke. U Zagreb se vraća iz Siska, u kojem je radio nekoliko godina

Sada će raditi na stepenicu višem mjestu od onog s kojeg je otišao. Naime, krajem devedesetih bio je donačelnik u Odjelu za suzbijanje organiziranog kriminala.

Bilo je to u vrijeme kada je provedena prva antimafijaška policijska operacija u Zagrebu i kada je uhićena tzv. zločinačka organizacija. Riječ je o akciji u kojoj je pala 'knežijska grupa' predvođena Nikicom Jelavićem, no ni njemu ni ostalima koji su se tada našli iza rešetaka nikada nije dokazano udruživanje u organizaciju koja bi po bilo čemu nalikovala onima s talijanskoga juga, podsjeća Novi list.

No ime Željka Dolačkog, kao i njegova tadašnjeg šefa, u to je vrijeme punilo novinske stupce. Naime, načelnik Odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke u to je vrijeme bio Jadranko Belina, a prvi suradnici bili su mu Dolački i Dražen Posavec. Sva trojica zajedno sa Zdravkom Šeničnjakom, tadašnjim šefom kriminalističke policije, smijenjeni su s čelnih položaja u ljeto 2000, kada je suđenje Jelaviću i suoptuženima bilo u punom jeku.

Dolački se pojavljivao i kao svjedok u procesu kasnije ubijenom Davoru Zečeviću, koji je bio optužen da je 11. ožujka 1999. godine likvidirao Željka Šobota. Dolački te njegov kolega Goran Tusun pronašli su kasnije te večeri odbačene rukavice na kojima je navodno bio Zečevićev DNK, što je bio ključni dokaz za povezivanje Zečevića sa Šobotovim ubojstvom.

Protiv Dolačkog su se pojavile optužbe za podmetanja i nepravilnosti u radu te je protiv njega i Belina vođen disciplinski postupak, a on je dulje vrijeme bio pod suspenzijom. Obrane optuženih u procesu 'knežijskoj grupi' izravno su ga prozivale da zajedno s tužiteljicom Dunjom Pavliček 'pakira' okrivljenicima. Prozivalo ga se i kao dio tajnog tima tadašnjeg ravnatelja policije, a sadašnjeg ministra Ranka Ostojića, i to zbog upitnih poslova i kontakata u vrijeme bijega generala Ante Gotovine.