NAKON DESETLJEĆA

Povratak mechova na PC

18.01.2012 u 10:57

Bionic
Reading

Osim što je za 2012. godinu već najavljena doslovno gomila izvrsnih naslova na svim platformama, 2012. godinu obilježit će i, nakon mnogo sušnih godina, povratak igara Mech. Mnoge će pak razveseliti i činjenica da se radi o ekskluzivama za PC

Proteklu 2011. godinu gameri će pamtiti još dugo jer izvrsnih je igara bilo napretek, a neke se čak usuđujemo nazvati i malim remek-djelima. Kao i svaka godina, i 2011. imala je svoje trendove pa su tako igre s tematikom zombija izlazile poput gljiva nakon kiše, a pravi procvat doživjelo je i tržište indie igara.

Proučavajući listu najavljenih igara za tekuću 2012. godinu, došli smo do zaključka da bi moglo doći do svojevrsnog minitrenda povratka mech igara, a da stvar bude bolja, radi se o ekskluzivama za PC. Nešto mlađoj publici možda neće biti jasno o čemu to sad mi laprdamo, no oni stariji znaju da su mech igre nekada igrale vrlo važnu ulogu na gaming tržištu, posebice Activisionova franšiza MechWarrior čiji se posljednji nastavak na tržištu pojavio prije punih desetak godina.

 

HAWKEN

Prva mech igara najavljena u 2011. godini bila je Hawken, multiplayer-only shooter na kojemu radi mali nezavisni studio pod imenom Adhesive Games Ltd. Iako je ta igra privukla vrlo veliku pažnju gamera diljem svijeta, na njoj radi tek sedmero ljudi.

Hawken neće imati razrađeni singleplayer pa ni bilo kakvu detaljniju priču. Priča je, naravno, smještena u budućnost, u svijet u kojemu je brutalna industrijalizacija uzrokovala slom civilizacije i otvorila vrata anarhiji u kojoj ljudi ratuju oko resursa.  





Igra se temelji na provjerenom Unreal Engineu 3, a autori žele kreirati 'vjerno iskustvo pilotiranja mechom uz zadržavanje brzog, akcijskog pristupa uz dozu strategije'. Autori za izlazak igre planiraju četiri moda; team deathmatch, free-for-all deathmatch, siege i još jedan još uvijek neobznanjeni mod te co-op po principu 'Horde', sedam do osam mapa te tri tipa mechova: laki, teški i svenamjenski. Dodatni sadržaji igri će biti pridodani nakon izlaska preko DLC-a.

 

Autori Hawkena relativno nedavno objavili su vijest da su za Hawken pronašli izdavača, što će sigurno olakšati i ubrzati razvoj igre, a nezavisni filmski studio DJ2 već je otkupio prava na snimanje filma prema Hawkenu.

Točan datum izlaska igre još nije poznat, no on bi se trebao dogoditi ove godine.

 

MECHWARRIOR ONLINE





Druga mech igra koja će se ove godine pojaviti na tržištu bit će MechWarrior Online, multiplayer-only igra na čijem razvoju radi Piranha Games, i to na fenomenalnom engineu CryENGINE 3. Ipak, za razliku od Hawkena, MechWarrior Online bit će potpuno besplatan, što će, vjerujemo, mnoge dodatno razveseliti. Vrlo oskudan scenarij smješten je u 3049. godinu, a igrač preuzima ulogu pilota mecha. Kao takav može se pridružiti jednoj od 'Velikih kuća', osnovati plaćeničku korporaciju ili jednostavno biti vuk samotnjak.

Ono po čemu se MechWarrior ponajviše razlikuje od Hawkena je osjećaj masivnosti samoga mecha, ali i u veličini mapa na kojima će se odigravati sukobi. Zbog veličine mapa jedan od najvažnijih elemenata gameplaya bit će detekcija protivnika koja će, kao i mnogi drugi elementi, ovisiti o raspoloživoj tehnologiji i njezinoj sofisticiranosti. Da bi se obranili, igračima će biti dostupne i tehnologije kojima će se ometati radarski signal da bi se prekrila točna lokacija mecha.  

Nažalost, informacije o MechWarrior Onlineu još su vrlo šture, no poznato je da bi se igra na tržištu trebala pojaviti ove godine, i to kao ekskluziva za PC.




Iako dvije igre naizgled nisu nešto što zaslužuje posebnu pažnju, to ipak nije tako. Hawken i MechWarrior Online unijet će vjetar svježine na tržište mech igara koje je već godinama doslovno opustošeno.