SPLIT PRIDE 2012.

Povorka ponosa gradom pod Marjanom prošla bez nasilja

09.06.2012 u 19:56

Bionic
Reading

Ovogodišnja, druga po redu Povorka ponosa u Splitu je prošla bez nasilja i to je, nakon svih prijetnji i najava, zapravo najvažnija činjenica i zaključak. Važno je istaknuti i da su u govorima na Rivi konačno u prvi plan stavljeni pravi i realni problemi LGBT zajednice - borba za njihovu jednakost i ljudska prava

Možemo to prije svega zahvaliti dobrom osiguranju, tako da je bila otklonjena mogućnost direktnog kontakta Povorke ponosa i brojnih protivnika, što je dobro sažeo i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u izjavi nakon Pridea rekavši da se povorka može osigurati kada se to hoće.

Početak povorke je bio sličan prošlogodišnjem i sudionici su se okupili u Đardinu već oko 14 sati, no ovaj put je bilo znatno više građana Splita, redom pripadnika gradske kulturne i društvene scene. Bio je to svojevrsni odgovor i dišpet onog drugog, odmjerenog, tihog i pristojnog Splita. U razgovoru svi redom ističu da su bili ovih dana iziritirani ponašanjem gradskih vlasti i općenito slikom grada u medijima zbog prošlogodišnjeg nasilja i sličnih najava ove godine.

Povorka je do Rive stigla vrlo brzo, uz značajne mjere sigurnosti i uz put se okupio tek manji broj građana. Barijere su ovaj put na više kritičnih lokacija, na kojima su se prošle godine dogodili ispadi, bile pomaknute dalje od povorke.


Posebno se to može reći za lokaciju na izlazu iz Marmontove ulice na Rivu, koja je prošle godine bila kritična i tu je došlo do masovnog kamenovanja i bacanja petardi na sudionike povorke. Sada je ta barijera bila znatno pomaknuta i danas je na tom mjestu bilo vrlo mali broj znatiželjnih građana.

Bilo kakav organizirani oblik prosvjeda, kakav smo vidjeli na prvom Prideu, danas nije zapažen. Osim toga, centralni prostor na Rivi je bio potpuno okružen jakim policijskim snagama i bila je onemogućena komunikacija s istočnog na zapadni dio Rive i obratno.

U takvom ambijentu, pod vrućim lipanjskim suncem i uz jugo održan je program na kojem su konačne poslane prave poruke i progovorilo se o istinskim problemima manjinske LGBT zajednice. Prisutni ministri su se držali diskretno i korektno, nisu se ni u jednom trenutku gurali u prvi plan i to je bio zapravo najbolji način na koji su mogli podržati tu borbu i poslati poruku javnosti.

Naravno, jasno je da je ovako opsežno osiguranje bilo i zbog njih, ali s druge strane, nakon današnjeg iskustva, nameće se zaključak da se i prošle godine moglo izbjeći nasilje i blamaža uz bolju organizaciju. I tada su bile brojne policijske snage, ali napravljeni su ozbiljni propusti u sigurnosnoj procjeni i u organizacijskom smislu.

No, nije potrebno gledati unatrag, danas je najavljen i treći splitski Pride na koji bi se Split mogao i naviknuti, a već i ove godine je bio vidljivo manji broj znatiželjnika - svako čudo za tri dana, pa tako i Parada ponosa. Kad se prisjetimo najava prosvjeda pojedinaca i skupina u lokalnim medijima, kojima je dodatno značenje priskrbila i gradska vlast, prava drama je nasreću ipak izostala, što garantira već sljedeće godine još manji interes građanstva Splita za Povorku ponosa, a to bi definitivno bio korak naprijed i za grad i za LGBT zajednicu.