MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Povlače se Epimen kapsule za erekciju

14.05.2013 u 20:10

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu na svojim je web stranicama danas izvijestilo potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda Epimen kapsule - dodatak prehrani, oznake roka valjanosti 15. travnja 2014.

Putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) zaprimljena je obavijest Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu sildenafila u Epimen kapsulama oznake roka valjanosti 15.04.2014. Prisutnost sildenafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodatak prehrani, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Napominju kako klinička ispitivanja korištenja sildenafila pokazuju da se najčešće nuspojave očituju najčešće kao glavobolja, crvenilo, dispepsija, nosna kongestija, fotofobija te oslabljen i zamagljen vid.

U obavijesti se navodi kako se kod muškaraca, koji su najčešće izloženi djelovanju ove djelatne tvari te spadaju u rizičnu skupinu, posebno ističe oprez u slučaju teških oštećenja jetre (smanjena funkcija jetre), oštećenja funkcije bubrega zbog hipotenzije (niski krvni tlak), moždanih ili srčanih udara, nasljedne degenerativne bolesti mrežnice (uključujući i genetske poremećaje mrežnice).

Uzimajući u obzir moguće štetne utjecaje na zdravlje kao i činjenicu da proizvod sadrži tvar koja nije dozvoljena kao dodatak prehrani, proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

U obavijesti o povčenju navode podatke o proizvodu - Epimen kapsule - dodatak prehrani, pakiranje dvije kapsule po 450 mg, oznake roka valjanosti 15.04.2014., proizvođač Epimen Zagreb i distributer Medika Zagreb.