U SUKOBU INTERESA

Petrov o packi Povjerenstva: Nisam šogora sam imenovao

24.08.2017 u 11:52

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da je potpredsjednik Sabora Božo Petrov bio u sukobu interesa zbog imenovanja i predlaganja šogora u nadzorne odbore dok je bio gradonačelnik Metkovića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da su na Božu Petrova utjecali osobni odnosi te da nije postupao nepristrano, odgovorno i savjesno kada je, dok je bio gradonačelnik Metkovića, svog šogora Peru Jerkovića imenovao za člana odnosno predsjednika nadzornog odbora metkovske Čistoće te ga predložio za člana nadzornog odbora lokalnog Vodovoda, piše Dnevnik.hr.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković je kazala kako se Petrovu ne može izreći sankcija, već samo opomena.

Povjerenstvo je predložilo i da se protiv Bože Petrova neće pokrenuti postupak zbog prijave koju su protiv njega dobili 18. travnja jer je DORH-u kazneno prijavio Ivicu Todorića zbog Agrokora, a u kojoj se tvrdi da je time narušena trodioba vlasti. Povjerenstvo smatra da oni za tako nešto nisu nadležni.

Petrov je bio prijavljen Povjerenstvu i zbog istodobnog obavljanja posla liječnika specijalista u zdravstvenoj ustanovi za medicinu rada te dužnosti zastupnika, potpredsjednika Vlade i predsjednika Sabora. U tom slučaju postupak nije pokrenut jer je utvrđeno da posao liječnika koji je Petrov obavljao u Metkoviću od 29. prosinca 2015. do kraja 2016. nije bio u takvom opsegu da bi ga se moglo smatrati redovitim i stalnim zanimanjem.

  • +6
Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Petrov: Nisam samostalno imenovao šogora

Odluku Povjerenstva prokomentirao¸je i sam Petrov, kazavši da će je poštivati, no da mu nije jasno temeljem kojih činjenica je ona donesena.

 'Povjerenstvo je očito zanemarilo činjenicu da gospodina Jerkovića nisam ja postavio samovoljno za člana Nadzornog odbora već je predložen zajedničkom odlukom gradova Metkovića i Opuzena te općina Kula Norinska i Slivno. Dakle, navedeni gradovi i općine imaju zajedničkog predstavnika za člana Nadzornog odbora u tom trgovačkom društvu. Bez njihove suglasnosti gospodin Jerković nije ni mogao postati član, a usuglasili su se svi spomenuti gradovi i općine pa čak i HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici', kazao je Petrov.

Pojasnio je i to da je Pero Jerković bio županijski vijećnik u to vrijeme, i ostali gradovi i općine su se usuglasile oko njegovog članstva, između ostalog jer ga poznaju i znali su da poznaje financije dovoljno da bude njihov predstavnik s obzirom da je direktor tvrtke u realnom sektoru.

'Tražio se član koji će na adekvatan način zastupati interese naših gradova i općina. Iz istih razloga je imenovan u Nadzorni odbor gradskog poduzeća Čistoća d.o.o., ali se kao i svi Mostovi članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća u gradu Metkoviću odrekao novčane naknade, kao i gradski vijećnici, čime je Mostova gradska uprava bila jedinstvena u Republici Hrvatskoj', poručuje Petrov.