bih

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava: Migrantski kamp Vučjak mora se odmah zatvoriti

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2019 12:10
  • Objavljeno 03.12.2019 u 12:10
Kamp Vučjak

Kamp Vučjak

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović posjetila je u utorak kamp Vučjak kod Bihaća u kojemu borave ilegalni migranti i uvjerila se kako su uvjeti u kojima oni tamo žive 'katastrofalni' te je upozorila kako bi taj improvizirani prihvatni centar morao biti odmah rasformiran

'Vučjak se mora zatvoriti još danas. Ukoliko se to ne dogodi, ljudi će ovdje početi umirati', kazala je Mijatović, koja je na Vučjak stigla u sklopu trodnevnog posjeta BiH organiziranog kako bi se osobno uvjerila u razmjere problema ilegalnih migracija s kojim je suočena Bosna i Hercegovina.

Povjerenicu Vijeća Europe u Vučjaku je dočekalo na stotine promrzlih migranata koji su protekli noć proveli pod šatorima prekrivenim snijegom, bez grijanja, tekuće vode i električne energije.

Neki od njih imali su na nogama tek ljetnu obuću odnosno plastične natikače. Okruživši povjerenicu Mijatović uglas su uzvikivali kako im se mora pomoći jer tu ne mogu ostati.

Sve je proteklo uz pojačanu prisutnost policije, a stanje je na momente bilo vrlo napeto.

Prema dostupnim informacijama u kampu Vučjak, kojega su lokalne vlasti u Bihaću uspostavile kako bi s ulica sklonili ilegalne migrante koji su boravili u parkovima, trenutačno boravi najmanje 600 osoba.

Vlasti na državnoj razini pokušavaju naći rješenje za njihov smještaj na drugim lokacijama, no to za sada ide vrlo sporo jer se sve lokalne zajednice protive premještanju migranata na njihovo područje.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je prošlog tjedna kako bi u roku od dvadesetak dana za smještaj migranata trebala biti osposobljena jedna napuštena vojarna u mjestu Blažuj kod Sarajeva.

Tamo bi u čvrste objekte trebali biti premješteni migranti s Vučjaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!