ANALITIČARI PROMAŠILI

Potrošnja u lipnju minimalno porasla

04.08.2014 u 15:48

Bionic
Reading

Preliminarni statistički podaci o prometu u trgovini na malo ukazuju da je nakon svibanjskog realnog godišnjeg pada od 1,8 posto u lipnju zabilježen blagi rast

Unatoč negativnim prognozama analitičara, u lipnju je promet u trgovini na malo zabilježio blagi realni godišnji rast od 0,1 posto dok je u nominalnim iznosima promet bio niži za 0,7 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje u lipnju za 0,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U odnosu na svibanj, prema desezoniranim podacima, promet u trgovini na malo bilježi rast i u nominalnim i u realnim iznosima (1,1% odnosno 1,3%).

Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima trgovina na malo zabilježila je realan godišnji rast od 1,1 posto odnosno mjesečni rast od 6,2 posto (nominalno +0,1% godišnje odnosno +5,6% mjesečno).

Na lipanjske podatke o prometu u trgovini na malo vjerojatno se prelio pozitivan utjecaj početka turističke sezone (rast na mjesečnoj razini) ali i vrlo niske baze, smatraju analitičari Raiffeisen banke.

S druge strane, zamjetniji oporavak godišnjih stopa rasta i dalje će ograničavati nepovoljni utjecaji iz gospodarstva, pa očekuju vrlo blagu realnu stopu rasta trgovine na malo od 0,2 posto godišnje.