postojeće projekcije

Potres koji je razorio Petrinju dovodi u pitanje odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori?

25.01.2021 u 14:50

Bionic
Reading

Razorni potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Petrinju upozorio je koliko je to područje trusno te kako stoga treba preispitati i planove za gradnju odlagališta radioaktivnog otpada u tom dijelu Hrvatske, ocjena je iznesena u ponedjeljak u raspravi u parlamentu BiH

Pročelnica odjela za opservatorsku seizmologiju Seizmološkog zavoda Republike Srpske, Snježana Cvijić Amulić, kazala je kako je jačina potresa koji je pogodio Petrinju bila takva da će se morati revidirati postojeće projekcije geoseizmičke aktivnosti i s hrvatske i s bosanskohercegovačke strane granice.

"Sada više ne možemo govoriti o maksimalnih osam nego devet stupnjeva po Merkalijevoj ljestvici (unutar) najkritičnije seizmičke lokacije", kazala je Cvijić Amulić u raspravi koju je organizirao zastupnički klub "zelenih. Riječ je o još jednoj rasprav koja je organizirana u BiH kao dio kampanje usmjerene protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovske gore u općini Dvor.

Podzemna skladišta u krugu nekadašnje vojarne "Čerkezovac" trebala bi biti prenamijenjena za odlaganje nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Upravljanje bivšom vojarnom od prošle je godine u nadležnosti hrvatskog Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva elekrane "Krško", čija je zadaća potvrditi prikladnost te lokacije provedbom studije utjecaja na okoliš.

Zbog toga je planirana provedba geoloških, hidroloških, geomorfoloških, ekoloških, seizmoloških i drugih istražnih radova, odredit će se nulto radiološko stanje i izraditi niz sigurnosnih analiza kako bi se dokazalo da je predloženo rješenje tehnološki prihvatljivo i da projekt neće imati štetnih utjecaja na okoliš.

Tek ukoliko istraživanja potvrde da štetnih utjecaja na okoliš neće biti, uslijedit će postupak ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.

U BiH se i bez toga odlučno protive gradnji odlagališta na Trgovskoj gori jer tvrde kako će se time ugroziti okoliš, a slično je i stajalište vlasti općine Dvor.

I načelnik Petrinje Darinko Dumbović ranije je iskazao protivljenje gradnji ovakvog odlagališta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac u ponedjeljak je izjavio kako će vlasti te zemlje sustavno djelovati ne bi li zaustavili planove za gradnju odlagališta na Trgovskoj gori, naznačivši kako bi u najgorem slučaju mogao uslijediti i međunarodni arbitražni spor.