UN PORUČUJE

Potrebno je veće ulaganje u primaljstvo

20.06.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Veće ulaganje u primaljstvo moglo bi spasiti mnoge od milijuna novorođenčadi i stotina tisuća žena koji još uvijek umiru svake godine zbog nedostatka stručne zdravstvene skrbi tijekom poroda, priopćili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi

U prvom izvješću o globalnom primaljstvu za razdoblje od 35 godina, UN također navodi da osim spašavanja života i sprječavanja invalidnosti dobre primalje također mogu pridonijeti razvoju zemlje.

'Ako želimo zaustaviti umiranje tih žena i novorođenčadi, onda trebamo uložiti u stručnu skrb', izjavila je Flavia Bustreo iz odjela za zdravlje obitelji i zajednice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), jedne od tridesetak organizacija koje su sastavile izvješće - prvi sustavni pregled primaljstva diljem svijeta od 1976.

'Primalje mogu pružiti takvu skrb u zajednicama i službama primarne zdravstvene zaštite. One također mogu povezati žene s hitnim službama za obavljanje poroda u slučaju potrebe', kazala je.

Ovo je prvo izvješće UN-a takve vrste i u njemu se navodi da svake godine umire 358.000 žena i 3,6 milijuna novorođenčadi zbog komplikacija u trudnoći, prilikom poroda i u postnatalnom razdoblju koje se velikim dijelom mogu spriječiti. Osim toga, godišnje se bilježi do 3 milijuna mrtvorođenčadi.

Za potrebe izvješća obrađeno je 58 zemalja koje predstavljaju nešto manje od 60 posto svih poroda diljem svijeta, ali 91 posto svih smrtnih slučajeva rodilja.