MIRELA HOLY

Potpisujem za referendum protiv monetizacije autocesta!

10.10.2014 u 19:45

Bionic
Reading

ORaH priželjkuje da izbori u BiH prođu regularno i da se poštuju rezultati izbora. Zalažemo se za jedinstvenu BiH i za tri konstitutivna naroda u BiH. Tenzije je najlaške riješiti kroz euroatlantske integracije. Stranka podržava ulazak BiH u EU uz zadovoljavanje svih uvjeta koje je morala ispuniti i RH i smatra da treba dati podršku BiH prema tome, rekla je gošća emisije HRT-a Javna stvar predsjednica ORaH-a Mirela Holy.

ORaH se ne protivi eksplataciji plina u Jadranu, ali se protivi eksploataciji nafte. Jadran je plitak, jako osjetljiv eko sustav, i bilo kakva havarija uništila bi gospodarstvo u priobalnom području koje se bazira na turizmu i ribarstvu. Rizici su preveliki, a ekonomska isplativost nije velika, smatra predsjednica ORah-a Mirela Holy

ORaH nije protiv LNG projekta, dapače, zalagao se za taj projekt, ali nažalost raspoloženje u Vladi je bilo nebično u Vladi, što je jedna duga i kompleksna priča. Jako je loše da se za sve propale projekte pokušava prebaciti na zelene udruge i na zeleno-ekološku scenu.

Osobno podupirem Ivu Josipovića u nastojanju da osvoji drugi mandat predsjednika Republike. No stranka još nije o tome odlučivala, a najvjerojatnije će to biti krajem mjeseca, rekla je Holy, gostujući na HTV-u u emisiji 'Javna stvar'

INA je više desetaka godina provodila detaljna istraživanja Jadrana i kopna na ugljikovodike, dakle i naftu i plin. Tvrtka Spectrum je provela 2D istraživanja Jadrana i onda je INA ustupila svoje podatke iz Jadrana, ali i iz kopna, koje je posjedovala i dala ih privatnoj tvrtki. U Jadranu ima 10 potencijalnih nalazišta plina, a na kopnu 45 potencijalnih nalazišta nafte, rekla je Holy. Smatra da država treba štititi svoje energetske podatke i energetski suverenitet te da energent iz Jadrana završi u Hrvatskoj, a ne dijeliti podatke privatnicima.


Rekla je da ne podržava monetizaciju autocesta, ali je i rekla da stranka neće inicirati potpisivanje zahtjeva za referendum, no uvjerena je da će mnogi potpisati.

Vlada veliko nezadovoljstvo, zgađenost politikom od strane građana. Razlozi za to su nevjerodostojnost politike i političara - neka se stranka ponaša na jedan način u oporbi, a kad dođe na vlast onda se ponaša na drugi način. Tu je mislila i na SDP i na HDZ.

Temeljita reforma javne uprave, to je najvažniji instrument da se provede reforma. Birokratizirana do apsurda javna uprava je prepreka bilo kakvom projektu. Recept je početka izlaska iz krize Hrvatske, a potom bi se bazirala na tri sektora: energetiku, proizvodnju hrane i vodni sektor. To su tri ključna sektora za samoodrživost društva. Hrvatska uvozi 50% hrane i 50% energije. Tu postoji veliki prostor za rast pa i za povećanje PDV-a, sigurna je Holy.