BRITANSKI EUROZASTUPNIK

'Potopiti brodove s migrantima!'

10.07.2009 u 15:36

Bionic
Reading

Dok se u Europskom parlamentu još vode pregovori oko položaja u odborima, britanski desnoekstremni zastupnik Nick Griffin šokirao je izjavom kako bi on dao potopiti sve brodove s izbjeglicama iz Afrike.

U Europski parlament je tek ušla nova politička skupina desnoekstremnih zastupnika, a šef ekstremne britanske stranke BNP već se pobrinuo za prvi skandal: Nick Griffin je zatražio potapljanje brodova s izbjeglicama i slanje brodova kojim bi se izbjeglice vratile u Afriku. Ovakvim ekstremnim prijedlozima oko migracijske politike Griffin je još u Velikoj Britaniji izazvao pozornost, pa je i u emisiji BBC-a dao istu izjavu i "prijedlog", što činiti s migrantima prenosi Deutsche Welle

Griffin je naglasio kako ne traži ubijanje migranata već kako se ilegalnim doseljenicima mogu baciti čamci za spašavanje kojima se mogu vratiti u Libiju. Ovaj britanski političar argumentira kako "Europa mora prije ili kasnije zatvoriti svoje granice, inače će biti preplavljena stanovnicima trećeg svijeta".

Griffin je na izborima za Europski parlament osigurao jedno od dva mjesta za svoju stranku. Na prošlomjesečnim izborima u Nizozemskoj, Austriji i Mađarskoj desnoesktremne stranke osvojile su dovoljno glasova za osvajanje zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu. Promatrači strahuju da bi zajedničkim snagama mogli sastaviti političku skupinu europske desnice koja je u prošlosti već postojala dva puta.

U 2008.godini samo u Italiju je preko Sredozemlja stiglo je 37.000 ilegalnih migranata iz Afrike. Prema podacima Organizacije za migraciju (IOM) Sredozemlje je postalo pravo groblje za migrante iz kojeg je od 2006. do travnja 2009.godine izvučeno 5.500 mrtvih tijela Afrikanaca koji su sanjali o novom i boljem životu u Europi.