JOŠ JEDAN HAVARIJA

Potonula platforma u Venezueli

13.05.2010 u 18:15

Bionic
Reading

Platforma za istraživanje plina potonula je rano u četvrtak u Karipskom moru, a svih 95 radnika evakuirano je na sigurno i nema istjecanja plina, objavila je venezuelska vlada

'Srećom su svi radnici na sigurnom i srećom nema opasnosti za okoliš', a plin ne istječe, rekao je ministar za naftu Rafael Ramirez za državnu televiziju. Prvu vijest o nesreći objavio je predsjednik Hugo Chavez putem društvene mreže Twitter i dodao da su svi radnici na sigurnom.

Platforma Aban Pearl smještena je na istočnoj obali Venezuele blizu karipskih otoka Trinidad i Tobago, a potonula je nekoliko tjedana nakon ekološke katastrofe koju je izazvalo potonuće naftne platforme kompanije British Petrol u Meksičkom zaljevu.

Venezuela, članica OPEC-a, pokušava privući strana ulaganja u svoj energetski sektor, no projekti eksploatacije polja u podmorju idu sporo i zasad bez proizvodnje, piše Reuters. Ramirez je rekao da je prerano za ocjenu što je izazvalo potonuće platforme, a državna televizija javila je da je to područje jakih valova.

Platforma je istraživala na 16 bušotina u sklopu projekta Mariscal Sucre offshore natural gaz, a vlasništvo je privatne tvrtke Petromarine Energy Services Ltd. iz Singapura.