NEMA IDEALNOG ZAKONA O HRT-U

Postoje moralni i sposobni, i oni koji to nisu

15.05.2012 u 15:58

Bionic
Reading

I prije nego što je krenula javna rasprava o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u, koja bi trebala uslijediti u narednih nekoliko dana, nakon što je tportal.hr jučer objavio njegove konture, mogli su se čuti prvi polemički tonovi

Dok je za jedne izmjena Zakona učinjena u dobrom smjeru s otvorenim prostorom da se učini još iskorak naprijed, ima i onih koji smatraju da političari ponovno nisu preuzeli veću odgovornost iako je Sabor osnivač i vlasnik javnog RTV servisa.

Kao što smo pisali, promjene su napravljene kako u ustrojstvu, tako i u djelokrugu i ovlastima tijela koje vode HRT. Prema finalnoj verziji prijedloga, HRT više ne bi imao tročlanu upravu, već bi kućom upravljalo ravnateljstvo sastavljeno od sedam članova; glavnog ravnatelja HRT-a, ravnatelja HTV-a, ravnatelja HR-a, ravnatelja Glazbene proizvodnje i multimedije, financijskog ravnatelja, glavnog urednika HRT-a i ravnatelja ljudskih resursa HRT-a. Ovlasti nadzornog odbora i poglavito programskog vijeća (PV) su smanjene i promijenjene. PV tako u buduće neće birati ništa osim što imenovati povjerenika za korisnike usluga HRT-a.

Za profesora Žarka Puhovskog sedam ravnatelja je samo gomilanje upravljačkih kadrova koji će onda imati s onim što sve ljudima na takvim pozicijama pripada.

'Sedam ravnatelja nema ni Coca Cola. HRT treba imati jednog glavnog ravnatelja, ravnatelje radija i televizije i ispod njih urednike programa. Uzimanje ovlasti Programskom vijeću je pogrešno. Ako je država vlasnik, onda u njemu trebaju sjediti političari i za sve odgovarati, a ne da tamo budu, kao što je to do sada bio slučaj, njihovi treći derivati iz nevladinih udruga', mišljenja je Puhovski.

Također smatra da prijedlog nije dobar u dijelu koji je izbrisao da u vijeću i nadzornom odboru sjede, kao što je do sada bio slučaj, ljudi i iz parlamentarne manjine.

'Na taj način imamo jednoumlje, što nikako nije dobro', ističe Puhovski.

Činjenicu da u PV-u i NO-u nisu predviđena mjesta za parlamentarnu manjinu ne podržava ni Marina Škrabalo iz GONG-a, koja je i sama sjedila u Vijeću i smatra da je, unatoč tome što se izmjenama Zakona učinio korak naprijed, to propust kojeg treba ispraviti, ali i dodaje kako idealan Zakon koji će HRT spasiti od klijentelizma nije moguć.

'Idealne strukture ne postoje, postoje samo pojedinci koji ili jesu sposobni, moralni i pošteni ili nisu. Uplitanje politike nije nemoguće jer je država osnivač. Najveći problem nije politika sama po sebi, problem su partikularni interesi pojedinih centra moći koji koriste svoj utjecaj na program', ističe Škrabalo.

Članica vijeća GONG-a smatra da je dobro da su PV-u smanjene ovlasti kao prije jer na taj način partikularne grupe neće moći utjecati na program i gurati svoje interese.

'Ono što mi se čini kao nešto oko čega bi moglo biti prijepora je glavni urednik HRT-a jer Zakon baš i ne definira što on točno radi s obzirom da imamo urednike radija i TV-a. Njegova funkcija na papiru izgleda moćno, ali u stvarnosti je pitanje što će on zapravo raditi. Je li on spona prema šefu kuće ili nešto drugo Zakon nije definirao. Njegova funkcija izgleda moćno, ali u konačnici može biti samo blijeda prikaza jer obujam posla koji imaju televizija i radio je ogroman, pa baš nije najjasnije što je on', navodi Škrabalo.

Iako su dijametralno suprotnih stavova u pogledu pojedinih izmjena Zakona o HRT-u, u jednom su se složili. Oboje, naime, smatraju da savjetodavno mišljenje koje je zakonodavac namijenio kreativnom osoblju prilikom izbora urednika mora biti obvezujuće.

'Zašto bih ja uopće izlazio i davao svoje mišljenje, kad ono nema nikakvu težinu. Kreativno osoblje HRT-a mora imati mogućnost sudjelovanja u izboru i to ne smije biti samo kozmetički', zaključio je Puhovski.