NAKON GODINA BLOKADE

Postignut dogovor o jedinstvenom europskom patentu

29.06.2012 u 18:21

Bionic
Reading

Nakon dugogodišnje blokade, Europska unija postigla je u petak dogovor o uspostavi jedinstvenog europskog patenta koji bi trebao omogućiti veliko smanjenje troškova zaštite patenata u Europi

'Postigli smo konačni dogovor o europskom patentu', objavio je na twitteru predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, podsjetivši kasnije na konferenciji za novinare da se taj dogovor čekalo 30 godina.

Pregovori su zapeli na izboru grada u kojem bi se nalazilo sjedište suda za rješavanje sporova. Kandidirali su se London, Pariz i Muenchen.

Gordijski čvor presjekli su čelnici EU-a na summitu u Bruxellesu: glavno sjedište suda i ured njegova predsjednika bit će u Parizu, a administracija u Muenchenu.


Predmeti o kojima će odlučivati bit će podijeljeni između triju gradova prema njihovoj specijalizaciji: tekstil i električna energija rješavat će se u Parizu, inženjerstvo ili mehanika u Muenchenu, a u Londonu sektori kao što su metalurgija, prirodne znanosti, kemija i farmacija, rekao je glasnogovornik danskog predsjedništva EU-a.

Jedinstveni europski patent trebao bi omogućiti smanjenje troškova zaštite patenata za 80 posto.

Sustav će uvesti 25 država članica EU-a u sklopu pojačane suradnje. Španjolska i Italija u njemu ne sudjeluju jer se protive tome što će patenti biti prevođeni samo na engleski, njemački i francuski.