HRVATSKI NARODNI SABOR

Postignut dogovor: HDZ 1990. želi ući u vladu Federacije BIH

27.04.2023 u 16:03

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica 1990. prihvatila je biti dio parlamentarne većine te bi trebala imati jednoga ministra u vladi Federacije BiH, što je rezultat dogovora vodećih stranaka unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kojega predvodi HDZ BiH, objavljeno je u četvrtak

„HDZ 1990. ulazi u vlast u Federaciji BiH svjesni odgovornosti i trenutka u kojemu se nalazi BiH i hrvatski narod“, rekao je predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović. U novome sazivu Vlade Federacije BiH ova stranka imat će ministra zdravstva Federacije BiH. To bi trebao biti dr. Nediljko Rimac, predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990., koji je u jednome mandatu bio i premijer Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu.

Ranije je bilo predloženo da ministar zdravstva bude kandidat HDZ-a BiH dr. Milenko Bevanda.

Cvitanović dodaje kako je vodstvo HDZ-a 1990. postiglo dogovor s HDZ-om BiH i drugim strankama iz vodstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje su podržale imena hrvatskih ministara.

„Ulazimo u ovaj projekt u okviru Hrvatskog narodnog sabora i sva imena ispred Hrvata koji su u Vladi proizvod su dogovora u okviru ove grupacije stranaka“, dodao je Cvitanović.

HDZ 1990. zajedno s partnerskom strankom Hrvatskim nacionalnim pomakom, koja je također članica HNS-a BiH, ima četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Njihove su ruke dobile dodatno na važnosti nakon što su probošnjačku osmorku, koja zajedno s HDZ BiH čini vladajuću koaliciju, napustile Stranka za BiH i Narodni europski savez.

Da bi nova Vlada Federacije BiH bila iazabrana potrebno je osigurati potporu 50 zatupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, od 98, koliko ih broji taj dom.

Za imenovanje nove vlade potrebno je i pronaći način kako zaobići potpredsjednika Federacije BiH Refika Lendu, koji je dužnosnik najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije. On se protivi imenovanju nove vlade u kojoj ne bi bili ministri iz ove stranke, dok istodobno HDZ BiH i stranke probošnjačke grupacije, koje predvodi SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranke, ne žele SDA za koalicijskog partnera.

Očekuje se kako će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt intervenirati kako bi se deblokirala uspostava nove Vlade Federacije BiH.