DOGOVORI U POZADINI

BiH: Vlada Federacije i dalje čeka Schmidtovu odluku, ne zna se dokad

27.04.2023 u 15:10

Bionic
Reading

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH zasjedat će čim visoki predstavnik Christain Schmidt donese odluku kojom bi se deblokirao proces uspostave nove entitetske vlade, no za sada nema naznaka kada će to točno biti, izjavila je u četvrtak u Sarajevu predsjedateljica tog doma Marina Mariković Lepić

Nakon sjednice kolegija Zastupničkog doma ona je novinarima kazala kako nisu mogli odrediti točan termin izvanredne sjednice jer svi čekaju što će odlučiti Schmidt.

"Sjednica će uslijediti čim on donese odluku i na dnevnom će redu biti potvrđivanje nove vlade", kazala je Marinković Lepić.

Kriza uspostave nove vlade Federacije BiH traje mjesecima zbog odluke Stranke demokratske akcije (SDA) da preko svog potpredsjednika entiteta Refika Lende blokira potvrđivanje novog premijera i ministara koje je ranije ovog mjeseca, sukladno svojim ovlastima, imenovala predsjednica Federacije Lidija Bradara.

Novu bi vladu trebali činiti ministri iz HDZ BiH te bloka bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenog SDP-om, Narodom i pravdom (NiP) i Našom strankom (NS).

Koalicijski dogovor, postignut nakon izbora provedenih u listopadu 2022., sada je uzdrman najavom dvije manje stranke da će odustati od ranijeg sporazuma jer ne žele da kriza vlasti bude riješena odlukom koja je jednokratne naravi i traže da Schmidt umjesto toga donese trajno rješenje.

Nezadovoljni su i nekima od kandidata za ministre, posebice onima iz SDP-a, a iz te stranke uzvratili su optužbama kako te dvije stranke, Narodni europski savez (NES) i Stranka za BiH (SBiH), samo traže izgovor za tajne pregovore sa SDA.

Lider HDZ BiH Dragan Čović sada pokušava očekivani manjak zastupničkih glasova nadoknaditi pozivanjem HDZ 1990. da se pridruži koaliciji, no o tome do četvrtka nije bilo čvrstog dogovora.

Bez NES-a i SBiH sada HDZ BiH s preostalim partnerima iz bošnjačko-građanskog bloka ima tek 45 od 98 zastupnika, a moraju osigurat 50 ruku. HDZ 1990. im može donijeti tri glasa.