PORUKA MINISTRU

Poslodavci se pridružili HDZ-u: Liniću, ne zatvaraj lokale!

23.08.2013 u 15:07

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca, odnosno njen dalmatinski ogranak, od ministra financija Slavka Linića zatražila je da prestane sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata u kojima se uoče nepravilnosti i da im, umjesto toga, izriče globe koje bi se odmah naplaćivale blokadom žiroračuna. Stav dalmatinskog HUP-a vrlo je sličan onom HDZ-a, prezentiranom prije samo dva dana, što nije previše iznenađujuće jer dalmatinske poslodavce predvodi Hrvoje Marušić, odnedavno član upravo HDZ-a

'Izgleda da su i u HDZ-u došli do istih zaključaka kao i mi... Ali, ne, ne radi se o koordiniranoj akciji, a osim toga, HUP je predložio i vrlo konkretno rješenje. Neka se računi poduzetnika blokiraju zbog naplate globe, koja može biti i veća nego dosad, ali neka se i tvrtkama i poslodavcima i radnicima ne oduzima pravo na rad. Svaki razuman čovjek pristao bi na ovaj prijedlog, bez obzira u kojoj stranci se nalazio', objasnio je Marušić.

'Nadzor i kontrola morali su se uvesti, obveze se moraju plaćati, a kompromisa ne smije biti. Potpuno i bezrezervno podržavamo proces fiskalizacije i jak nadzor, sve osim kazne zatvaranja objekata, jer mislimo da ona nije utemeljena na zdravoj logici. To šteti doslovno svima, a koristi nema baš nitko!', dodao je.

Marušić upozorava da je ovog ljeta na Jadranu zatvoreno oko 155 objekata, od čega čak trećina na dubrovačkom području, što će osim neugodnosti za turizam stvoriti probleme i za radnike. Čudi se što se sindikati još nisu oglasili po ovom pitanju.

'Ogromna većina, barem 80 posto poduzetnika, izvršava svoje obaveze, a naravno da ima kukolja i nepravilnosti', tvrdoglav je Marušić, odgovarajući na pitanje o 13 milijardi kuna većem prijavljenom prometu u odnosu na prošlu godinu. Svejedno, smatra da nijedan objekt ne bi trebalo zatvarati, pa ni 'kukolj', jer po njemu bi to bilo kao da se odluči 'strijeljati 150 ljudi'.


Šef dalmatinskog HUP-a, kao i prisutni direktor splitskog hotela Park Joze Tomaš, pohvalili su se odličnim rezultatima turističke sezone u Splitu i Dalmaciji te javno zahvalili Vladi zbog sniženja PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu na samo 10 posto.

'To nam je dalo vjetar i silno smo zahvalni', kazao je Tomaš.