SINDIKAT 'PREPOROD'

'Poslodavci će nesmetano izrabljivati učenike'

24.01.2009 u 14:42

Bionic
Reading

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" smatra da će novi Zakon o strukovnom obrazovanju imati dalekosežne štetne posljedica pa će zato, posredstvom svoje sindikalne središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata, zatražiti da se Gospodarsko-socijalno vijeće negativno očituje o sadržaju toga zakona

ZAGREB - Također, zbog pojedinih odredbi spomenutoga zakonskog prijedloga, "Preporod" će zatražiti i reakciju pravobraniteljice za djecu, odnosno žurnu raspravu na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu, stoji u današnjem priopćenju Sindikata "Preporod".

Kako se navodi, "posljedice novoga Zakona o strukovnom obrazovanju mogle bi biti pogubne za više od 130 tisuća ili 70 posto srednjoškolaca jer se njime strukovno školstvo u potpunosti prepušta gospodarstvenicima i političarima, a zanemariv postaje utjecaj na donošenje važnih odluka kako predstavnika strukovnih škola, tako i predstavnika središnjih prosvjetnih vlasti".

Sindikat "Preporod" posebice, kako se navodi, "brine utjecaj koji će posredstvom tzv. sektorskih vijeća imati pojedina ministarstva na donošenje svih važnih odluka, od sadržaja kurikuluma do mreže škola".

U sindikatu smatraju da će se u strukovnim školama zapostavljati općeobrazovni kao i odgojni sadržaji, te da se tim zakonom "stvaraju pretpostavke da poslodavci nesmetano izrabljuju učenike".

Dodaje se da, s jedne strane prosvjetne vlasti čine sve kako bi i učenicima strukovnih škola omogućili polaganje državne mature, dok s druge strane, kako stoji u priopćenju Sindikata "Preporod", "ovakvim nakaradnim zakonom, učenike onemogućavaju u njihovu pravu na nastavak školovanja".