zapeli pregovori

Posljednji dani pregovora o puštanju talaca u Pojasu Gaze nisu bili obećavajući

17.02.2024 u 20:04

Bionic
Reading

Posljednji dani pregovora o puštanju talaca i humanitarnom primirju u Gazi nisu bili obećavajući, izjavio je u subotu katarski premijer Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Nije želio otkrivati pojedinosti, ali je rekao da, ako se najprije postigne dogovor o primirju, broj talaca ne bi trebao biti prepreka.

"Posljednji dani nisu bili obećavajući", rekao je Al-Thani na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu. "Ako riješimo humanitarni paket, bit ćemo u stanju svladati prepreku - broj talaca".

Razgovori u kojima su sudjelovali šefovi obavještajnih službi SAD-a, Egipta, Izraela i Katra završili su u utorak bez pomaka.

Borci Hamasa su 7. listopada prošle godine predvodili napad na gradove na jugu Izraela u kojima je, prema izraelskim vlastima, ubijeno 1200 ljudi i oteto njih 253.

U svojoj ofenzivi na Gazu, Izrael je ubio više od 28.700 Palestinaca, prema palestinskim zdravstvenim vlastima, opustošio je velik dio Gaze i raselio većinu od 2,3 milijuna stanovnika.

Vođa Hamasa Ismail Hanija je ranije ovoga tjedna okrivio Izrael za nedostatak napretka u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi. Dodao je da Hamas neće prihvatiti ništa manje od potpunog prekida neprijateljstava, izraelskog povlačenja iz Gaze i "ukidanja nepravedne opsade", kao i oslobađanja palestinskih zatvorenika koji služe dugogodišnje kazne u izraelskim zatvorima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je "potpunu pobjedu" nad Hamasom, ali je u srijedu dodao da bi fleksibilnost u stavu skupine mogla pomaknuti naprijed pregovore za dogovor koji bi omogućio oslobađanje talaca.

Humanitarnu situaciju u Rafahu, gdje su se sklonile tisuće ahu, Al-Thani je ocijenio katastrofalnom. "Ovo je vrlo prijeteći trenutak. Razvoj situacije u Rafahu bit će opasan za cijelu regiju", upozorio je.

  • +5
Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

U Rafahu, gradu uz granicu s Egiptom, sklonilo se više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze. Izrael kaže da je to posljednje uporište Hamasa i svakodnevno izvodi vojne operacije, potaknuvši međunarodnu zabrinutost da će se ionako teška humanitarna situacija dodatno pogoršati.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry je rekao da stanje u Rafahu ugrožava sigurnost Egipta i njegove odnose s Izraelom. 

Dodao je da Kairo nema plan za slučaj da stotine tisuća Palestinaca krenu preko granice u Egipat, nego da nastavlja upozoravati partnere na posljedice raseljavanja. "To je prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti i stvorit će dodatne napetosti u regiji. Ovo stanje nije održivo", istaknuo je.  

Šef saudijske diplomacije Faisal bin Farhan Al Saud je rekao da je trenutni prioritet prekid humanitarnih patnji u Gazi i povlačenje Izraela iz palestinske enklave, a da je palestinska država jedini put za mir u regiji, uključujući i za Izrael.

Dodao je da normalizacija odnosa s Izraelom, koja je prekinuta 7. listopada prošle godine "nije u pitanju", ali da ključno pitanje tog procesa ostaje osnivanje palestinske države. 

"Pitanje je što treba učiniti da bi Palestinci dobili državu, to je i prije 7. listopada bilo povezano s normalizacijom veza s Izraelom. Dali smo Amerikancima jasno do znanja da je prvo pitanje rješenje humanitarne krize, prekid vatre, doprema pomoći...i kada se to dogodi otvoreni smo za razgovore na način kako je to bilo prije 7. listopada", rekao je Al Saud.