DO POČETKA LIPNJA

Posljednja šansa za izbor ustavnih sudaca: ako ne prođe, slijedi - raspad

14.04.2016 u 10:43

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav raspisat će danas poziv za izbor ustavnih sudaca, a u parlamentu se nadaju da bismo 10 ustavnih sudaca mogli imati do početka lipnja

Prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu za suca Ustavnog suda se može izabrati osobu koja je hrvatski državljanin, diplomirani pravnik s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci koja se u toj struci istakla znanstvenim ili stručnim radom ili svojim javnim djelovanjem. Osoba koja je stekla doktorat pravnih znanosti može se izabrati za suca Ustavnog suda ako ima najmanje 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Odbor za Ustav raspisat će javni poziv za izbor 10 sudaca, a nadaju se da će oni biti izabrani do početka lipnja. Naime, od početka godine Ustavni sud radi sa samo 10 sudaca, umjesto 13 koliko ih treba imati u punom sastavu, a 7. lipnja iz suda mora otići još četvero sudaca - predsjednica suda Jasna Omejec te troje sudaca Aldo Radolović, Marko Babić i Snježana Bagić.

Ako do tada ne bi budu izabrani ustavni suci, odlaskom ove četvorke Ustavni sud izgubit će prijeko potrebni kvorum za rad. Naime, za kvorum i funkcioniranje Ustavni sud mora imati najmanje sedam sudaca. Neizborom sudaca do lipnja Ustavni sud bi bio blokiran, pa tako, među ostalim, nitko ne bi mogao nadzirati ustavnost izbornog procesa i proglasiti konačne rezultate izbora.

Podsjetimo, ustavni suci biraju se dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a od 2010. kada je takva odredba uvedena u Ustav Sabor nije uspio izabrati ustavnog suca.

Tada je istekao mandat sutkinji Nevenki Šernhorst, a sljedeći je iz Ustavnog suda otišao Davor Krapac, kojemu je mandat istekao u srpnju prošle godine, no na dužnosti je ostao još šest mjeseci, do siječnja 2016. godine.

Krajem prošle godine osmogodišnji mandat istekao je predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec, sutkinji Snježani Bagić i sucima Marku Babiću, Aldi Radoloviću i Ivanu Matiji.

Budući da im Hrvatski sabor nije izabrao nasljednike, suci u Ustavnom sudu mogu ostati još šest mjeseci, no Matija je krajem prošle godine otišao u mirovinu.

U prošlom sazivu Sabora, odnosno 2015. pokušalo se izabrati ustavne suce, a kao najzvučniji kandidati pojavili su se Mladen Bajić, sutkinja Ivana Čalić te ustavna stručnjakinja Sanja Barić. Upravo je njoj nedostajalo nekoliko glasova kako bi bila izabrana, no izbor je na kraju propao jer nije došlo do konsenzusa tada vladajuće Kukuriku koalicije i oporbenog HDZ-a.