ŽALBENO ROČIŠTE

Posljednja obrana Gotovine i Markača u Haagu

14.05.2012 u 07:17

Bionic
Reading

Danas se u Haagu održava žalbena konferencija u procesu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su nepravomoćno osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora. Očekuje se da će se na kraju žalbene rasprave sudu osobno obratiti i generali Markač i Gotovina

Žalbeno ročište počinje u 9 sati, a u prijepodnevnom terminu žalbu će obrazložiti obrana generala Gotovine, dok će u poslijepodnevnom dijelu ročišta to učiniti obrana generala Markača, javlja Hrt.hr. Obje će obrane imati po sat i pol za svoje izlaganje, a isto vrijeme dodijeljeno je i tužiteljima za odgovor na žalbe. Nakon tužitelja, obrane dvojice generala će, ukoliko žele, odgovoriti na izlaganje tužitelja i svaka je dobila po pola sata. Žalbeno vijeće predvidjelo je i mogućnost da se generali Gotovina i Markač osobno obrate sucima na kraju ročišta i za to su odvojili po 10 minuta.

Žalbeno je vijeće u nalogu izdanom prošlog mjeseca pozvalo strane da se na usmenom ročištu usmjere na četiri pitanja: je li prvostupanjsko vijeće pogriješilo kad je u presudi utvrdilo pravilo od 200 metara od cilja za zakonitost topničkih pogodaka; kako bi se proglašenje toga zaključka pogrešnim odrazilo na druge zaključke o pogocima; može li zaključak o nezakonitosti topničkih napada opstati ako padnu zaključci vezani uz pravilo o 200 metara te treba li zaključak o postojanju udruženog zločinačkog pothvata ostati ako se utvrdi da nije bilo nezakonitih topničkih napada.

Hrt.hr podsjeća kako su bivši zapovjednik Operativne zone Split general Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Markač 15. travnja prošle godine osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog progona srpskih civila koji su živjeli na okupiranim područjima Hrvatske u vrijeme Oluje.