PRVI VAL

Poslano 1,2 milijuna potvrda o OIB-u

12.01.2009 u 14:34

Bionic
Reading

Slanje potvrda o osobnom identifikacijskom broju (OIB) na kućne adrese građana započelo je i do danas je poslano 1,2 milijuna potvrda, a završetak masovne dostave očekuje se tijekom veljače

Dostava potvrda u 'prvom valu' može se očekivati u 39 hrvatskih gradova i općina te tri zagrebačke četvrti, a do kraja siječnja trebao bi biti dovršen ispis svih potvrda, koje bi trebale biti dostavljene tijekom veljače za sve za koje je poznata adresa prebivališta, kazala je načelnica u Poreznoj upravi Marijana Vuraić Kudeljan.

Kako maloljetne osobe ne mogu primati preporučenu poštu OIB će za njih biti dostavljen roditelju kojem je dijete prijavljeno na poreznoj kartici radi korištenja osobnog odbitka, dok će se potvrde osobama za koje nije utvrđena adresa prebivališta ili za djecu koja nisu na poreznim karticama roditelja slati krajem veljače.

Tijekom ove godine OIB će se koristiti u platnom prometu i poreznim prijavama, i to paralelno s trenutnim identifikacijskim podacima (JMBG za fizičke i MB za pravne osobe), a od 2010. OIB postaje temelj komunikacije s tijelima javne uprave.

Do tada bi, prema riječima ministra financija Ivana Šukera, uz OIB trebao biti povezan i veći dio podataka iz gruntovnica i katastara, s kojima za sada ima najviše problema.

Šuker je i danas ponovio da je OIB nekazujući, za razliku od JMBG-a, ali nije tajan, jer će imati široku primjenu i s vremenom će se naći i na osobnim iskaznicama građana, kao i na svim dokumentima na kojima se i danas koriste matični brojevi pravnih osoba.