ŽIVOT I RAD ZNANSTVENIKA

Posjetite Dane Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

21.01.2014 u 17:23

Bionic
Reading

Dani Nikole Tesle, s više prigodnih predavanja na kojima će se predstaviti život i rad tog istaknutog znanstvenika, održat će se u Tehničkom muzeju u Zagrebu od 27. do 30. siječnja

Dane će otvoriti predavanje Davora Jadrijevića 'Mit o Teslinom transformatoru', u kojem će on govoriti o više od 20 godina Teslina istraživanja razvoja transformatora za bežični prijenos energije, s naglaskom na manje poznati podatak da je uređaj s iskrištem i primarnim LC krugom s nekoliko zavoja debele žice jedna od prvih verzija nakon koje su uslijedila mnoga poboljšanja.

Idući dan Zvonimir Rudomino će u predavanju 'Tesla za svakog' podsjetiti kako još od kraja 19. stoljeća javne demonstracije električnih pražnjenja Teslinih transformatora oduševljavaju javnost i bude strahopoštovanje, no dublje razumijevanje načina njihovog rada rezervirano je za stručnjake s odgovarajućom razinom tehničkog predznanja. Za razliku od većine znanstvenika prošlosti i današnjice, Tesla je vrlo brzo uočio potrebu za edukacijom javnosti i premda se pojednostavljivanjem gubi dio znanstvene točnosti, on je na efikasan način koristio jednostavne analogije kako bi prenio svoje zamisli. Stoga će se i tim predavanjem pokušati njegove zamisli predstaviti na način koji je svakom razumljiv, uz korištenje vizualnih pomagala i jednostavnih pokusa.


Tomislav Petković
održat će 29. siječnja predavanje 'Tesla i izvori modernog elektromagnetizma' u kojem će zagovarati novu sintetičku znanstvenu granu u čijem je središtu Tesla. Teslalogija je suvremena znanstveno-filozofsko-inženjerska metoda istraživanja radova (patenata) i nasljeđa te još uvijek neostvarenih ideja Nikole Tesle u znanosti, tehnologiji i kulturi našeg doba.

Posljednjim godinama Teslina života bavit će se Zorica Civrić, koja će, među ostalim, govoriti o tome kako ponovna iščitavanja njegovih radova doprinose sagledavanju Tesle ne samo kao utemeljitelja sistema proizvodnje i prijenosa električne energije, kao i radija i daljinskog upravljanja, već se prepoznaje njegov doprinos nauci u domeni robotike, radara, kompjuterske nauke, nuklearne i teorijske fizike.