jevgenij prigožin

Poruka šefa Wagnera: Spremni smo umrijeti za domovinu, svih nas 25.000

24.06.2023 u 07:48

Bionic
Reading

Šef plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin poručio je u subotu da su njegovi borci i on spremni umrijeti za domovinu i oslobađanje ruskog naroda od aktualnog vojnog vodstva

"Spremni smo umrijeti, svih nas 25.000. Zato što ginemo za domovinu, ginemo za ruski narod kojeg se mora osloboditi od onih koji bombardiraju civilno stanovništvo", rekao je u novoj audio poruci na Telegramu šef Wagnera koji je u osvetničkom pohodu na ruski vojni vrh. Prigožin je u ranijoj poruci rekao da su oborili ruski vojni helikopter koji je otvorio vatru na kolonu civila, ali nije naveo pojedinosti poput lokacije tog navodnog događaja. AFP nije mogao provjeriti njegovu tvrdnju.

Šef Wagnera optužio je rusku vojsku za "uništenje" njegovih boraca i obećao osvetiti se ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obavještajna služba FSB započela kazneni postupak protiv njega zbog poziva na oružanu pobunu. Prigožin je naveo, bez navođenja dokaza, da je vojni vrh ubio veliki broj njegovih boraca u zračnom napadu, što je Rusija odbacila. U Moskvi su pooštrene mjere sigurnosti, objavila je novinska agencija TASS, prije svega oko najvažnijih vladinih lokacija i infrastruktura u glavnom gradu.

  • +19
Jevgenij Prigožin i pripadnici Wagnera u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

Vlasti južne regije Voronjež objavile su da je situacija pod kontrolom i da se poduzimaju mjere sigurnosti. Pozvale su stanovnike da izbjegavaju autocestu M4 koja povezuje južne regije s Moskvom jer se, kako tvrde, vojni konvoj kreće tom prometnicom. Vasilij Golubev, guverner ruske regije Rostov, koja graniči s Ukrajinom na istoku, pozvao je stanovnike da ostanu u svojim domovima, objavio je u subotu BBC nakon što je Prigožin sa svojim borcima rekao da je prešao iz Ukrajine u Rusiju.  

"Trenutačna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda. Molim sve za smirenost i ne napuštajte domove bez potrebe", napisao je Golubev na Telegramu. U gradu Rostovu na Donu već su raspoređena vojna vozila. Igor Artamov, guverner ruske regije Lipeck, oko 420 kilometara južno od Moskve, najavio je u subotu "pojačane mjere sigurnosti" u odgovoru na najavljenu oružanu pobunu plaćeničke skupine Wagner. 

"Posebna pozornost posvetit će se (zaštiti) kritične infrastrukture", napisao je Artamov na Telegramu. Pozvao je stanovnike da "ostanu mirni" i suzdrže se od putovanja na jug.