PO NALOGU SUDA

Porezna uprava provjerava Mesićeve stanove i financije

Stjepan Mesić

Stjepan Mesić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Porezna uprava provjerava financije Stjepana Mesića, a već u dva navrata do sada provjeravana je kupnja stanova u Borčecu što ih je navodno kupio novcem prijatelja

Novi list doznaje da je DORH već jednom tražio provjeru te kupnje, a drugi put je to učinjeno na zahtjev Općinskog kaznenog suda u Zagrebu tijekom postupka što ga je bivši predsjednik RH pokrenuo protiv publicista Darka Petričića zbog klevete.

Kupio stanove kao običan građanin

Šef Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Mate Kačan objasnio je za Jutarnji list da po zakonu bivši predsjednik, iako se njegov ured financira iz državnog proračuna, ne podliježe obvezi ispunjavanja imovinske kartice. 'Šest mjeseci nakon prestanka mandata Mesić je podlijegao tom zakonu, no stanove je kupio kad više nije bio u nadležnosti Povjerenstva jer se prava i obveze protežu šest mjeseci nakon isteka mandata, a poslije toga oni su tzv. obični građani', objasnio je Kačan.

Petričić je nepravomoćno oslobođen krivnje, a prije zaključenja postupka u sudski je spis stigao nalaz Porezne uprave prema kojem je Milka Mesić, na koju formalno glase stanovi na Borčecu, tijekom 2010. godine ostvarila 33.000 kuna mirovine, dok je 1,9 milijuna kuna vrijedne nekretnine kupila 30. lipnja te godine. Što su poreznici na osnovi toga zaključili, za sada nije poznato, odnosno ne zna se na koji je način Milka Mesić objasnila odakle joj sredstva za plaćanje stanova.

'Od početka je bilo jasno da ta stvar smrdi', komentirao je jučer Darko Petričić, uvjeren da je Mesić naveo prijatelja kao osobu koja mu je posudila novac te upisao stanove na ime svoje supruge ne bi li na taj način izbjegao pojašnjavanje porijekla financija. Dodao je da još tijekom sudskog postupka što ga je Mesić pokrenuo protiv njega nije bio zadovoljan rezultatima poreznog nadzora jer nije bio dovoljno detaljan i nije ispitana sva imovina bivšeg predsjednika RH i njegove obitelji.

'Ne vjerujem da je riječ o pozajmici prijatelja, već o sredstvima što ih je Mesić dobio tijekom kampanje za predsjedničku funkciju i tijekom obnašanja te dužnosti', podijelio je svoja razmišljanja Petričić, zapitavši se kako je moguće da nitko od Mesićevih prijatelja sada ne želi potvrditi da mu je posudio novac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi