MOŽE LI GORE?

Poražavajuća situacija u hrvatskim medijima

02.05.2014 u 14:48

Bionic
Reading

Povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) danas su upozorili na tešku situaciju u medijima, posebice u tiskanim, te pozvali novinare na solidarnost, a političare da ‘dignu šape s medija’.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka izvijestio je da su se, po istraživanju Ministarstva kulture, prihodi novina i ostale periodike od 2008. do 2012. prepolovili s 3,19 milijardi kuna na 1,58 milijardi kuna, dok je kod televizija prihod pao oko 10 posto. Uz to, u Hrvatskoj je po popisu stanovništva 2011. bilo gotovo 5000 novinara (4923) da bi u posljednjih pet godina posao izgubilo od 1500 do 2100 novinara.

‘Poslodavci režu troškove i plaće, daju otkaze i položaj novinara je sve nestabilniji, a sve to odražava se na profesionalne novinarske standarde’, rekao je Duka na konferenciji za novinare i ustvrdio da takvo generiranje socijalnih problema i komercijalizacija medija postaju oblici cenzure i autocenzure svuda, pa i kod nas.

HND i SNH upozorili su na netransparentnost vlasništva privatnih medija i nevoljkost vlasti da to riješi.

U EPH nije do kraja riješena predstečajna nagodba i nije jasno kako će se ta velika kompanija vlasnički pozicionirati, a pitanje vlasništva nije dokraja raspetljano ni za Novi list, Glas Istre i Zadarski list, navodi Duka. Donesena je, kaže, konačna odluka o gašenju Televizije 24 sata pa 30 ljudi gubi posao, gase se mnoge lokalne radio stanice, a na mnogim je sve manje govornih emisija, a sve više muzike.

HND se angažirao na izmjenama Kaznenog zakona kako bi se dekriminalizirala djela protiv časti i ugleda odnosno izbacivanje odredbe o sramoćenju budući da je zbog toga sve više tužbi prema novinarima. Treba, kaže, riješiti i problem Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava budući da nakladnici žele prisvojiti sva autorska prava pa, primjerice, svi ugovori koji se potpisuju u Styriji sadrže klauzulu o odricanju autorskih prava.

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Anton Filić apelirao je na solidarnost među novinarima kako bi se izborili za svoja prava podsjećajući da već 10 godina bezuspješno pokušavaju dogovoriti nacionalni kolektivni ugovor koji bi osigurao minimum prava.

‘Novinare i medijsku scenu muči i RPO odnosno mogućnost poslodavca da angažiraju novinare bez da ih zaposle po Zakonu o radu gdje se vidi sprega politike i vlasnika medija jer bi instrumenti politike to trebali spriječiti’, kazao je i poručio političarima da ‘dignu šape s medija’.

HND i SNH pozvali su novinare da sutra, na Svjetski dan slobode medija, od 11,55 sati do 12 sati, tradicionalnom simboličnom akcijom ‘Pet minuta gromoglasne tišine’ upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija čime je izravno ugrožena sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje.

Slobodna novinarka Iva Anzulović upozorila je da HND i većina novinara nisu svjesni svoje odgovornosti, no Filić joj je odgovorio da su itekako svjesni, ali da nemaju ‘elitne jedinice’ pozvavši da svoja saznanja o pojedinim aferama proslijedi USKOK-u.