SVE JE ISTO KO I LANI

Poraz summita u Kopenhagenu

19.12.2009 u 19:09

Bionic
Reading

Summit Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama završio je u subotu prihvaćanjem "jezgre dugoročnog odgovora na klimatske promjene", rekao je Yvo de Boer, predstavnik UN-a za klimatska pitanja

De Boer je rekao da je "uložena znatna energija", pošto je na burnoj noćnoj plenarnoj sjednici donesena odluka da se na znanje primi kompromisni dogovor što su ga u petak postigli Sjedinjene Države i Kina.

Sporazum iz Kopenhagena "pokazatelj je spremnosti da se ide naprijed", kaže De Boer i dodaje da "nas čeka još puno posla na putu do Meksika", gdje će krajem 2010. biti idući UN-ov sastanak na vrhu posvećen klimatskim promjenama.

Naglasio je da da sporazum ne precizira točna smanjenja emisije industrijskih zemalja niti kako će biti plaćeno 30 milijarda dolara namijenjenih pomaganju siromašnim zemljama ugroženima klimatskim promjenama.

Skupina za pritisak, Greenpeace, opisuje rezultat summita kao "golemu propuštenu priliku" da se donese zakonski obvezujući sporazum.

"Nije to ono čemu smo se svi nadali, ali i ova je odluka početak", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Čak i pristalice sporazuma priznaju da on nije dovoljan da zaustavi globalno zagrijavanje jer nije ažurirao ciljne redukcije emisije stakleničkih plinova u bogatim zemljama, a nikoga ni na što i ne obvezuje.

Dokument spominje pozive znanstvenika da se globalno zagrijavanje ograniči tako da u odnosu na predindustrijsko doba ne naraste više od dva Celzijeva stupnja.

Drugo se važno pitanje odnosilo na pravo zemalja trećega svijeta da jedna drugu nadziru. Dogovoreno je da će se inspekcije obavljati "u skladu sa strogo definiranim smjernicama koje će jamčiti poštovanje nacionalnoga suvereniteta".