MERKEL VODI

Popularnost njemačkog SPD-a u padu

08.03.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Potpora njemačkim oporebnim socijaldemokratima (SPD) po rezultatima dva nova istraživanja javnog mišljenja je u padu a podrška njihovom vodećem izbornom kandidatu pala je na rekordno nisku razinu nakon što je dva vodeća talijanska političara nazvao 'klaunovima'

Po anketi provedenoj za javnu televiziju ZDF podrška SPD-u pala je za dva posto na 28 posto, 13 posto manje nego što imaju konzervativci Angele Merkel

Drugo istraživanje, provedeno za televiziju ARD, sugerira da je potpora SPD-u pala na 26 posto dok je podrška Zelenima, saveznicima SPD-a, porasla na 17 posto, najviše u posljednjih 18 mjeseci.

Peer Steinbrueck
, SPD-ov protukandidat Angeli Merkel na izborima koji će se održati u rujnu, dobio je ocjenu 0 na skali od -5 do +5 u ZDF-ovom istraživanju podrške vodećim njemačkim političarima, što je njegov najgori rezulatata otkako je objavljena njegova kandidatura.

Merkel po tom istraživanju vodi s 2,2 a slijedi je njen ministar financija Wolfgang Schaeuble s 1,4.

Steinbrueck je u utorak bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija i komičara-političara Beppa Grilla nazvao 'klaunovima' zbog čega je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano koji je boravio u službenom posjetu Njemačkoj otkazao predviđeni susret sa Steinbrueckom. Steinbrueck je izjavio da je Beppe Grillo 'pravi profesionalni klaun koji nema ništa protiv da ga tako zovu' te da je Silvio Berlusconi 'klaun s previše testosterona', smjerajući na seksualne skandale u koje je bio umiješan bivši talijanski premijer.

Oko 71 posto ispitanika ocijenilo je je da su Steinbrueckove izjave bile neprimjerene. Samo je 31 posto ispitanih mišljenja da je on pravi kandidat za SPD dok ih je u siječnju bilo 35 posto.

Po anketama i dalje proizlazi da sadašnji partner CDU-a Angele Merkel FDP ne bi prešao izborni prag od pet posto potreban za ulazak u parlament.