KARLOVAC

Poplava na komunalnoj infrastrukturi uzrokovala štetu od oko pet milijuna kuna

24.03.2018 u 13:18

Bionic
Reading

Tijekom poplave u Karlovcu je na gradskoj komunalnoj infrastrukturi uzrokovana izravna šteta od oko pet milijuna kuna, ali je zahvaljujući svim poduzetim mjerama obrane od poplave spriječena velika šteta na imovini građana, jer voda nije prodrla ni u jedan stambeni objekt, rekao je u subotu gradonačelnik Damir Mandić u povodu povlačenja vode karlovačkih rijeka u korita, točno tjedan dana nakon što su vodostaji dosegnuli svoj vrhunac

O kakvoj se borbi s vodenom stihijom radilo najbolje pokazuje podatak da je najviši vodostaj rijeke Kupe prošle subote iznosio 779 centimetara, Korane 785, a točno tjedan dana kasnije razina tih rijeka je za 632 i 483 centimetara niža i povukla se uglavnom sa svih poplavljenih površina.

Tek treba utvrditi koliko je novaca utrošeno u obranu od poplave, no gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je da je svaka uložena kuna obranila barem dvije koje bi nastale na javnoj imovini i imovini građana da se nije prišlo gradnji privremenoga protupoplavnog zida i drugim mjerama. Uz svu zahvalu Hrvatskim vodama zbog pravodobne gradnje zida od box barijera, neposredno prije kopnjenja velikih količina napadalog snijega, počevši od 3. ožujka, box barijere same ne bi bile dovoljne i kuće Logorišta, Male Švarče, Mostanja, Turanjskog Poloja i Turanjskog Luga bile bi bez ispumpavanja poplavljene.

"Zahvaljujući dobroj koordinaciji svih, počevši od Hrvatskih voda, komunalnih tvrtki, vatrogasaca, Hrvatske vojske, prodor vode se spriječio i šteta je građanima nastala samo u nekoliko podruma i to od podzemnih voda. Hrvatske vode će dovesti u prvobitno stanje parcele građana koje su oštećene zbog gradnje barijere, osim tamo gdje je sama barijera koja će tu i ostati oko dvije godine, sve dok ne bude podignut trajni nasip čija gradnja tek treba početi", rekao je Mandić.

  • +23
Na području Kosinja proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tri nova klizišta prouzročila su štetu na gradskim površinama, a aktivirala su se i dva stara klizišta koja su u nadležnosti države, odnosno Hrvatskih voda, šteta je i na prometnicama, pa će se na više mjesta morati obnoviti asfalt, ili urediti neasfaltirani putovi. Na sastanku koordinacije gradske uprave i Hrvatskih voda dogovoreno je gdje će se nastaviti radovi s podizanjem razine cesta, a gdje će se zbog uspostave prometa micati boks barijere koje su ponegdje morale biti postavljene i na samim prometnicama.

Najavio je Mandić da slijedi i sastanak analize svih u sustavu: Hrvatske vode, Hrvatske vojske, Vatrogastva, Crvenog križa, HGSS-a i drugih, da se temeljem konkretnih iskustava sagleda gdje je sve dobro funkcioniralo, a gdje i što treba poboljšati, da bi bili još bolji kod sljedećih vodnih udara, sve do 2023. godine, za kad je planirano da bude završen sveobuhvatan sustav obrane od poplave.

Andrej Plenković i Damir Krstičević obišli poplavljeno područje Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Osvrnuo se Mandić i na prostor uz lijevu obale Kupe nizvodno od grada, koji nije bio branjen kao naselja uz Koranu i Mrežnicu, te je rekao da i tu treba uspostaviti privremeni sustav obrane od poplava. Kupa se izlila poplavila niz naselja, ali kuće nisu bile poplavljene samo zato jer je Kupa bila nekoliko centimetara niža od Korane.

Između ostalog odlučeno je da treba na nacionalnoj razini riješiti što s radnim pravima onih koji nisu zbog poplave mogli ići na posao, a poslodavci ih prisiljavaju da to iskoriste kao godišnji odmor. Grad Karlovac je preko mjesnih odbora dao potvrde o poplavi građanima koji su se našli u takvoj situaciji, ali neki poslodavci to ne uvažavaju kao objektivnu spriječenost.

Za vrijeme poplave nije se moglo prometovati na mnogo mjesta, jer su i državne i županijske i lokalne ceste bile pod vodom, a sada je voda na cesti još samo na cesti uz Kupu DC 36 Karlovac-Pisarovina i to u mjestu Rožen Breg.

foto pregled

Burni događaji koji su obilježili tjedan

Pogledaj galeriju