KRIMINAL S AMBALAŽNIM OTPADOM

Ponovno uhićen Mladineo; privedena i 'kraljica PET-ambalaže'

27.04.2011 u 12:38

Bionic
Reading

Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo ponovno je uhićen zbog nezakonitog poslovanja, neslužbeno doznajemo. Osim njega, uhićeni su još Barbara Bešenić (tzv. kraljica PET-ambalaže), Miho Zrnić Marinović (tzv. dalmatinski kralj otpada) i Dragan Mioč

Podsjetimo, Mladineo je u pritvoru bio od studenog 2010. do prošlog tjedna, kada mu je pritvor ukinut i zamijenjen blažom mjerom, odnosno zabranom kontaktiranja sa svjedocima. USKOK ga je sumnjičio za zloporabe položaja i ovlasti u poslovanju s Fimi medijom, a istraga je od prvog uhićenja bila proširivana nekoliko puta.

Osim Vinka Mladinea, također neslužbeno doznajemo, uhićeni su još Barbara Bešenić, Miho Zrnić Marinović i Dragan Mioč. Sve se njih sumnjiči da su se udružili u skupinu koja je fiktivno kroz papire prikazivala otkup PET-ambalaže, a zapravo je izvlačila novac iz Fonda za zaštitu okoliša. Procjenjuje se da je taj fond oštećen za stotinjak milijuna kuna.

Barbara Bešenić već je javnosti poznata po aferama. Riječ je o članici HDZ-a i nekadašnjoj saborskoj zastupnici koja je bila osuđivana zbog kriminala i u bivšoj državi. U nedavnu aferu ušla je kao vlasnica BBS-a, tvornice za reciklažu ambalažnog otpada u Podrutama kraj Novog Marofa. Poslovanje BBS-a vrlo je sumnjivo, a svojedobno je Fond za zaštitu okoliša tvrdio da im je sa zateznim kamatama BBS dužan 5,3 milijuna kuna naknade za isporučenu PET-ambalažu. Unatoč tome, toj tvrtki nije oduzeta koncesija za oporabu, odnosno reciklažu. Tko je 'kraljica PET ambalaže' pročitajte ovdje.

Miho Zrnić Marinović vlasnik je tvrtke Odlagalište sirovina iz Zadra. On je također već bio uhićen, a pod istragom USKOK-a i ranije je bio zbog više poslova koje je njegova tvrtka sklapala s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dragan Mioč vlasnik je tvrtke Retabl iz Metkovića, koja se bavi otkupom plastične ambalaže. Retabl je bio ranije prijavljivan da otkupljuje švercane boce iz inozemstva i sudjeluje u ilegalnom provozu boca iz Hercegovine, kršeći zakon o nadzoru državne granice. No te se sumnje nisu potvrdile, ali se pokazalo da tvrtka sudjeluje u fiktivnom otkupu ambalaže.