novi ruski napad

Eksplozije oko elektrane u Kijevu, u gradu uvedena hitna isključenja struje, a opskrba vodom prekinuta je u svim gradskim četvrtima

16.12.2022 u 08:03

Bionic
Reading

Više raketa navodno je jutros ispaljeno na Ukrajinu, prema Antonu Geraščenku, savjetniku ministra unutarnjih poslova Ukrajine. Sirene su se oglasile u regijama diljem zemlje

Sirene su se oglasile u regijama diljem Ukrajine, uključujući Kijev, Harkiv, Žitomir, Vinicu, Černigov, Mikolajev i Kirovograd.

Čak 60 ruskih projektila primijećeno je kako idu prema ukrajinskom zračnom prostoru, rekao je Vitalij Kim, guverner regije Mikolajiv u južnoj Ukrajini.

'Dio njih već je iznad sjeverne Ukrajine', napisao je na Telegramu. Eksplozije su se čule iznad Harkiva, a očevici navode da u Kijevu djeluje sustav protuzračne obrane.

  • +19
Rat u Ukrajini 2.12.2022. Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvijestio je o eksplozijama u sjeveroistočnom dijelu Kijeva, u kojem se nalazi velika elektrana. Nije jasno je li elektrana pogođena, prenosi Guardian. Vlasti navode kako je energetska infrastruktura oštećena u napadu, ali nisu precizirale što je točno pogođeno i kolika je šteta. Ukrajinska energetska kompanija DTEK izvijestila je da će zbog raketnog napada u Kijevu biti uvedena hitna isključenja struje. Opskrba vodom prekinuta je u svim četvrtima grada Kijeva jer je oštećena energetska infrastruktura, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Istovremeno, visoki ukrajinski dužnosnici uvjereni su da se Putin priprema za novu veliku ofenzivu u novoj godini, unatoč nizu ponižavajućih neuspjeha na bojnom polju za Rusiju posljednjih mjeseci, piše Guardian.

U intervjuu za Guardian ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da, iako se Ukrajina sada može uspješno obraniti od ruskih raketnih napada usmjerenih na ključnu infrastrukturu, uključujući energetsku mrežu, pojavljuju dokazi da Kremlj priprema novu široku ofenzivu.

Osvrćući se na rusku djelomičnu mobilizaciju od oko 300.000 vojnika, Reznikov je sugerirao da dok se polovica, često nakon minimalne obuke, koristi za pojačanje moskovskih snaga nakon niza neuspjeha na bojnom polju, ostatak se temeljitije priprema za buduće ofenzive.

'Drugi dio mobiliziranih, otprilike 150.000 njih, započeo je svoje tečajeve obuke u različitim kampovima', rekao je Reznikov, govoreći o ruskoj akciji mobilizacije koja je započela u listopadu.

  • +17
Zima u Kijevu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Regrutirani imaju najmanje tri mjeseca da se pripreme. To znači da pokušavaju započeti sljedeći val ofenzive vjerojatno u veljači, kao prošle godine. To je njihov plan', uvjeren je.

Upozorenja dolaze usred dokaza o kontinuiranim Putinovim željama za nastavkom rata u sljedećoj godini, uključujući napore u nabavi projektila od Irana, i analize ruskih komentatora koji sugeriraju da Kremlj ne vidi način za povlačenje iz sukoba.