bogati prirodni resursi

Pompeo upozorava Kinu da ne svojata Južno kinesko more

14.07.2020 u 10:52

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je u ponedjeljak 'potpuno nezakonitim' kinesko istraživanje priobalnih resursa u dijelovima Južnog kineskog mora, piše u utorak BBC

Pompeo je kazao kako želi istaknuti da je pogrešna kampanja Pekinga čiji je cilj 'nasilno preuzimanje kontrole' nad spornim teritorijalnim vodama. Kina je na to odgovorila konstatacijom kako Sjedinjene Države 'namjerno iskrivljuju činjenice i međunarodno pravo'.

Kina uspostavlja svoje vojne baze na umjetnim otocima u spornom području na koje prava polažu i Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan te Vijetnam.

Te su se zemlje stoljećima otimale za teritorij u Južnom kineskom moru a u proteklim godinama povećane su napetosti prouzročene tim prijeporima.

Peking koji polaže pravo na to područje sada svoje pretenzije pokušava ojačati gradeći na njemu umjetne otoke i vršeći vojne ophodnje.

Iako su uglavnom nenastanjeni, dva lanca otoka u ovom području su važni jer bi mogli biti bogati prirodnim resursima. Područje je također važna pomorska ruta i bogata zona ribarenja.

U svojoj godišnjoj procjeni vojnih prijetnji Japan je naveo kako pomorske aktivnosti koje provodi Kina izazivaju znatnu zabrinutost.

Tokio je pritom optužio Peking da pokušava promijeniti status quo u Južnom kineskom moru.

SAD su ranije objavile kako neće zauzimati ničiju stranu u ovom prijeporu no Pompeo je sada istaknuo kako Washington odbija pretenzije Kine prema teritorijalnim vodama Vijetnama, Malezije i Indonezije.

'Svijet neće dopustiti Pekingu da Južno kinesko more tretira kao svoj pomorski imperij', izjavio je Pompeo.