humanitarna gesta

Pomoć iz Hrvatske stigla u Ukrajinu: U Harkiv idu orade i brancini, a Caritas naglasio što još treba stradalim Ukrajincima

04.10.2022 u 16:16

Bionic
Reading

Dvije pošiljke humanitarne pomoći koje je potkraj prošlog tjedna Hrvatski Caritas uputio u Ukrajinu, jučer su pretovarene u Lavovu, a danas su stigle do dvaju centara ukrajinskoga Caritasa „Spes“ u Jablonici i Kamenecu Podolskom, priopćeno je u utorak iz hrvatskog Caritasa.

Dostavljena humanitarna pomoć će Caritasovim djelatnicima i volonterima poslužiti da poboljšaju snabdijevanje i trajnu skrb za prognanike iz južnog i istočnog dijela Ukrajine, koji su sigurnost i zaštitu potražili na jugozapadu zemlje.

Sutra će, pak, znatan dio vrijedne donacije smrznutih orada i brancina, koje je za potrebe ratnih stradalnika u Ukrajini darovao zadarski „Cromaris“, stići na svoje krajnje odredište u Harkiv na krajnjem istoku Ukrajine, područje u neposrednoj blizini istočne bojišnice, ističe se u priopćenju.

Hrvatski Caritas zahvalio je svim hrvatskim tvrtkama koje su, poput „Dukata“, „VM2“ i „Vindije“ u ovom posljednjem transportu, darovale svoje proizvode te, uz darove hrvatskih građana, omogućili konkretnu i učinkovitu pomoć pojedincima i obiteljima koji su pred ratnim razaranjima i gubicima najdražih osoba diljem Ukrajine morali postati ovisni o tuđoj dobrohotnosti i darežljivosti.

Podsjećaju i da je ukrajinski Caritas „Spes“ upozorio nedavno a osobitu potrebu za proizvodima bez laktoze i glutena, kao i na povećanu potrebu za dječjom hranom, dječjim pelenama i pelenama za odrasle. Također, s dolaskom hladnijeg vremena rastu i potrebe za dekama, agregatima i pećima te toplom obućom i odjećom.

Ujedno, iz Caritasa Hrvatske podsjećaju da su dopremanje humanitarne pomoći u Ukrajinu i troškovi transporta, zbog rasta cijena energenata, od izbijanja rata potkraj veljače do danas gotovo učetverostručeni.