FOND SUFINANCIRA DUPLO VIŠE

Pomama za električnim automobilima u Hrvatskoj!

29.04.2014 u 20:02

Bionic
Reading

Automobilsko tržište u Hrvatskoj zbog recesije je godinama na izdisaju i broj prodanih vozila se do prije koji mjesec neprestano smanjivao. Zato veseli pomama do koje je došlo za električnim automobilima koje mnogi žele vidjeti u svojoj garaži, objavio je RTL.hr

Ovaj hibridni auto može se kretati na benzinski i električni pogon. U mirovanju gasi motor, a kočenjem puni baterije. Troši manje od četiri litre po kilometru.

'Kada usporedite ovakav auto s benzinskim motorom, to je ušteda od dvije do tri litre na 100 kilometara', izjavio je za RTL voditelj prodaje hibridnih vozila Igor Barković.

Ovakva vozila osjetno su skuplja. Kako bi građane potaknuli da ih kupuju i time smanje zagađenje, Ministarstvo zaštite okoliša raspisalo je natječaj za sufinanciranje i nabavu novih električnih i hibridnih vozila. Za raspoloživih sedam milijuna kuna zaprimljeno je više od 150 zahtjeva.

'U 48 sati pristiglo je toliko zahtjeva da smo potrošili cijeli planirani budžet za ovu godinu', kazao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Zbog velikog interesa ministar najavljuje da će udvostručiti sredstva - sa sedam na 14 milijuna kuna.

Za poticaje se mogu javiti građani i tvrtke, a visina ovisi o vrsti vozila. Za električna do 70, hibridna plug in 50, a za hibridna s emisijom do 100 g CO2 po kilometru - 30 tisuća kuna.

Fond će uplatiti iznos mjesec dana od dostave potrebne dokumentacije. Pojedinci ne smiju prodati vozilo godinu, a tvrtke tri godine.

U sklopu projekta ELEN HEP namjerava izgraditi punionice diljem Hrvatske. No sve očito napreduje previše sporo u odnosu na interes. Iz HEP-a kažu da brže ne može jer je riječ o javnom prostoru za koji treba niz dozvola.

'Dosta velik problem predstavlja i nedorečenost standarda automobila, što u ovom trenutku dosta usložnjava veća investicijska ulaganja', smatra direktorica Sektora za strategiju i korporativni razvoj HEP-a Ljubica Cvenić.

Ispada da se za poticaje za električne aute isplati javiti jedino u Koprivnici jer je ona jedini grad u kojem HEP za sada planira izgraditi pet punionica.