NARODNO VIJEĆE UPOZORILO

Položaj Hrvata i BiH je neodrživ

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.02.2010 17:20
  • Objavljeno 05.02.2010 u 17:18
BIH ZASTAVA

BIH ZASTAVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dado Ruvić

Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine (HNV) ponovno je u petak upozorilo kako su postojeće ustavno uređenje i dvoentitetski teritorijalni ustroj BiH neodrživi i neprihvatljivi za Hrvate koji žive u toj zemlji jer ih dovode u poziciju nacionalne manjine i uskraćuju im neka od temeljnih ljudskih prava.

"Takvim uređenjem provodi se diskriminacija te onemogućuje ravnopravnost i zajedništvo naroda i građana BiH, što posebice pogađa Hrvate kao narod raspršen na cijelom teritoriju države", izjavio je predsjednik HNV fra Luka Markešić na konferenciji posvećenoj položaju Hrvata u BiH što ju je ova nevladina udruga organizirala u Sarajevu.

Markešić je podjetio kako je HNV kao organizacija koja okuplja značajan broj uglednih Hrvata iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života u BiH godinama upozoravala na neodrživost sadašnjeg stanja u državi te na potrebu da se BiH ustroji kao demokratska zajednica ravnopravnih naroda.

Markešić je upozorio i na to kako ni za koga pa ni za Hrvate u BiH rješenje ne bi bilo u uspostavi trećeg entiteta jer bi se time samo produbile postojeće podjele koje državu čine potpuno nefunkcionalnom.

Pravo rješenje, po Markešićevim riječima, bio bi novi regionalni ustroj odnosno kantonizacija BiH. S takvom ocjenom suglasio se i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić koji je zaključio kako je nova teritorijalna organizacija BiH nužnost i to prije svega za interese hrvatskog naroda.

Prema procjenama HNV-a tijekom rata svoje domove napustilo je gotovo pola milijuna od ukupno 800 tisuća Hrvata koliko ih je prije rata živjelo u BiH. Pretpostavlja se kako hrvatski narod sada čini tek 13 posto od ukupnog broja stanovnika BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!