KORONAVIRUS U EUROPI

Poljski premijer naredio velikim državnim tvrtkama da podignu privremene bolnice

30.10.2020 u 11:57

Bionic
Reading

Francuska je ušla u drugi 'lockdown' u petak, a Francuzi će moći izlaziti samo u trgovinu, ići na liječničke preglede i na posao ako nije moguć rad od kuće. Nacionalni lockdown za 65 milijuna stanovnika Francuske bit će na snazi do 1. prosinca, no zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogao i dulje potrajati.

Francuski premijer Jean Castex rekao je da će ljudi moći vježbati vani sat vremena dnevno, ali se neće smjeti udaljiti više od jednog kilometra od svog doma.

Morat će pri svakom izlasku imati potvrdu o opravdanosti izlaska ili riskirati kaznu od 135 eura.

Putovanja unutar Francuske se zabranjuju, ali granice s članicama EU-a ostaju otvorene. Posjeti obitelji i prijateljima su također zabranjeni. Tvornice i gradilišta će nastaviti raditi, a ostaju otvorene i jaslice, vrtići i škole. Učenici u dobi od šest godina i stariji morat će nositi maske u školama, dok su ranije one bile obavezne za djecu od 11 godina nadalje.

Predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da će drugi val "vjerojatno biti teži i smrtonosniji nego prvi" iako je poručio da će ovaj lockdown biti manje strog nego onaj na proljeće.

EU se priprema za "tešku zimu"

Uvođenje novog lockdowna u Francuskoj, u kojoj je umrlo više od 36.000 ljudi, dio je novih ograničenja uvedenih protiv širenja koronavirusa u Europi koja je ponovno "epicentar" pandemije, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Poljski premijer Mateusz Morawiecki naredio je većim državnim tvrtkama da postave privremene bolnice u borbi protiv pandemije koronavirusa, rekao je u petak šef kabineta premijera, Michal Dworczyk.

Poljska je u petak potvrdila rekordnih 21.629 slučajeva zaraze, objavio je ministarstvo zdravstva. Bolnice su pred opterećenjem, a za petak su još najavljeni masovni prosvjedi u Varšavi protiv zabrane pobačaja.

  • +5
Koronavirus u Švedskoj Izvor: Profimedia / Autor: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mađarska u petak ima rekordnih 3286 slučajeva zaraze, a dosad je hospitalizirano 3753 ljudi, objavila je vlada.

Premijer Viktor Orban je u petak za lokalnu radijsku postaju rekao da se trebaju poštovati postojeća pravila o nošenju maski i nije najavio mogućnost novih ograničenja.

Češka je potvrdila 13.051 novi slučaj koronavirusa, objavilo je ministarstvo zdravstva u petak. U zemlji s 10.7 milijuna stanovnika u kojoj se koronavirus naglo širi ukupno je 310.068 zaraženih, a umrlih 2.862.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab smatra da lockdown u Engleskoj nije neizbježan te da može djelovati lokalni pristup ako se svi pridržavaju pravila u borbi protiv koronavirusa.

Britanija je prošli tjedan imala prosječno 20.000 novih slučajeva dnevno, te 200 smrti dnevno. Raab je rekao da je situacija ozbiljna, ali da ima povjerenja u vladin pristup.