PONUKANI FILMOM 'KLER'

Poljski biskupi ispričali se zbog pedofilskih zločina

20.11.2018 u 08:06

Bionic
Reading

Poljski katolički biskupi, okupljeni u ponedjeljak u marijanskom svetištu Jasna Gora na jugu Poljske, ispričali su se žrtvama seksualnih zlostavljanja zbog zločina koji su se odvijali "i u Poljskoj", zemlji s katoličkom većinom.

"Ispričavamo se Bogu, žrtvama seksualnih zlostavljanja, njihovim obiteljima i cijeloj Crkvenoj zajednici zbog svih rana koje su svećenici, redovnici i laici zaposleni u Crkvi zadali djeci i mladima, kao i njihovim obiteljima", napisali su biskupi u priopćenju objavljenom tijekom večeri.

"Ti zločini su za žrtve izvor dubokih patnji koje obilježavaju njihov život, kao i živote njihovih obitelji i vjerskih zajednica", dodali su.

"Među mnogom vjernicima, posebice mladima, seksualni skandali u koje su upleteni svećenici stavljaju na tešku kušnju njihovu vjeru i izazivaju duboki gnjev", dodali su.

Objava priopćenja se događa tri tjedna nakon početka prikazivanja šokantnog filma "Kler", fikcije koja se bavi pedofilijom, korupcijom i celibatom među poljskim svećenicima i koji bilježi rekordnu gledanost u kinima.

Biskupi su također iskazali odlučnost u borbi protiv tog zla, prema procedurama koje su uveli pape Benedikt XVI. i Franjo i koje predviđaju da svi potvrđeni slučajevi zlostavljanja budu predani Svetoj Stolici i tužiteljstvu.