reakcije

Poljska smatra Macronove komentare o NATO-u 'opasnima'

11.11.2019 u 15:48

Bionic
Reading

Komentari francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o NATO-u 'opasni su', rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki u intervju za Financial Times (FT) objavljen u nedjelju navečer

Macron je prošli tjedan za list The Economist rekao da je NATO u stanju 'moždane smrti' jer više nema nikakve koordinacije u donošenju strateških odluka između Sjedinjenih Država koje vodi nepredvidivi američki predsjednik Donald Trump i saveznika u NATO-u. Također je izrazio dvojbu u očuvanje načela NATO-a da je napad na jednu članica ujedno napad na sve njih.

NATO je 'najvažniji savez na svijetu kad je riječ o očuvanju slobode i mira' i Macronovo propitivanje mogu li zemlje članice i dalje računati na zajedničku obranu 'opasno' je, rekao je Morawiecki za FT.

'Mislim da dvojbe predsjednika Macrona o (NATO-ovoj spremnosti na međusobnu obranu) mogu potaknuti druge članice da se zapitaju poštuje je li to načelo Francuska. Nadam se da još možemo računati na to da Francuska ispunjava svoje obveze', rekao je Morawiecki.

'Francuska troši manje od 2 posto BDP-a (na obranu)... Mislim da vrijedi pitati zašto pojedini aspekti NATO-a ne izgledaju kako bismo željeli. I nije to zbog nedovoljne američke predanosti savezu, prije će biti zbog nedovoljnog reciprociteta nekih europskih saveznika', rekao je Morawiecki.

Francuska tradicionalno ima podvojenu ulogu u NATO-u i nije sudjelovala u strateškom vojnom planiranju od 1966. do 2009. iako je bila među osnivačicama Sjevernoatlanskog saveza. Ipak, Macronovi komentari samo mjesec dana prije summita NATO-a u Londonu 4. prosinca nisu bili očekivani.