PAD KOMUNIZMA

Poljska slavi 30. godišnjicu Solidarnosti

29.08.2010 u 11:54

Bionic
Reading

Trideset godina nakon rođenja poljskog sindikata Solidarnost, koji je uvelike pridonio padu sovjetskog komunizma, i 30 godina nakon potpisivanja povijesnog sporazuma između komunističkog režima u Varšavi i štrajkaša u Gdanjsku, legendarni vođa Lech Walesa drži da svijet ima još dosta toga za učiniti kako bi se prilagodio razdoblju nakon Hladnog rata

Na dan 31. kolovoza 1980. poljska komunistička vlast prihvatila je osnivanje prvog nezavisnog sindikata na prostoru pod sovjetskom dominacijom.

"Solidarnost je stala na kraj podjelama i stvorila je uvjete za ujedinjenje Njemačke i Europe. Ali zadržali smo strukture naslijeđene iz bivše epohe koje se i dalje moraju prilagođavati i koje se moraju reorganizirati", kazao je Lech Walesa.

"Kapitalizam pak previše gleda novac i ne vidi čovjeka", dodao je u razgovoru za agenciju AFP.

Europljanima je poručio da "moraju shvatiti da države nacije više ne postoje".

"Nema više Francuske ili Poljske u velikom broju područja: ekologiji, informatici, gospodarstvu", rekao je Walesa. Smatra također da to što svaka država još uvijek ima drugačije zdravstvo, fiskalnu politiku "neće ići".

Prema njegovu mišljenju, Europa se mora nastaviti širiti. "Nema Europe bez Turske", tvrdi taj gorljivi katolik, dijeleći packe Francuskoj i Njemačkoj zbog oklijevanja da muslimansku zemlju puste u Europu.

Taj 66-godišnjak, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983., i dalje je vrlo aktivan u borbi za ljudska prava i demokraciju, bilo da je riječ o kubanskim političkim zatvorenicima ili zabrani rada privatnih TV postaja u Ukrajini.

"I dalje ima jako puno stvari koje je vrijedno braniti i za koje se treba boriti", rekao je Walesa i pozvao odbor za dodjelu Nobelovih nagrada da svoj odabir usmjeri u korist "drugih potlačenih ljudi" i da se više zauzme za stvari poput ekologije.

Walesa se, kako je rekao, ne prepoznaje u sadašnjem sindikatu Solidarnost, koji broji oko 700.000 članova, a i predbacuje mu brojne stvari, poput potpore konzervativnom kandidatu Jaroslawu Kaczynskom na predsjedničkim izborima u lipnju i srpnju.

"Identificiram se s 30. godišnjicom tog velikog sindikata koji je brojio oko 10 milijuna članova. Sadašnji nije baš velik", kazao je Walesa i dodao da 31. kolovoza neće nazočiti svečanostima povodom te velike godišnjice.

Obećao je, međutim, da će nazočiti 50. godišnjici Solidarnosti 2030. godine.