ZOVU VELEPOSLANIKA

Poljska Rusiji: Što će vaše rakete u našem zračnom prostoru?

24.03.2024 u 18:25

Bionic
Reading

Poljska će od Moskve zatražiti objašnjenje za "novu povredu zračnog prostora" ruskom krstarećom raketom lansiranom na Ukrajinu i pozvat će na razgovor ruskog veleposlanika, objavilo je u nedjelju poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je nakratko u nedjelju rano ujutro - oko 40 sekundi - povrijedila zračni prostor Poljske krstarećim projektilom lansiranim na ciljeve u zapadnoj Ukrajini, objavile su poljske oružane snage.

"Poljska će od Ruske Federacije zatražiti objašnjenje u pogledu nove povrede zračnog prostora zemlje", rekao je glasnogovornik ministarstva Pawel Wronski.

Zamjenik ministra vanjskih poslova poslijepodne je najavio da će "ministar Radoslav Sikorski pozvati veleposlanika Ruske Federacije na razgovor zbog informacija i objašnjenja".

“Ostatak naših poteza ovisit će o ovim objašnjenjima i informacijama”, kazao je Andrzej Szejna za tv Polsat News.

"Nije prvi put da je u poljski prostor ušao projektil iz Ruske Federacije. Koliko nam je poznato, ovo je treći put", naglasio je.

Sličan se incident dogodio u prosincu kad je ruski projektil ušao u poljski zračni prostor prije nego što ga je, nakon nekoliko minuta, napustio u smjeru Ukrajine.

U prosincu 2022. na Poljsku je pala još jedna ruska krstareća raketa KH-55, sposobna nositi nuklearne bojeve glave, no njezine je ostatke tek u travnju 2023. pronašao prolaznik u šumi blizu Bydgoszcza na sjeveru zemlje, otprilike 500 km od istočne granice ove zemlje članice NATO-a.

U studenome 2022. ukrajinski je projektil pao na poljsko selo Przewodow, blizu granice s Ukrajinom, pri čemu je smrtno stradalo dvoje civila.

Pad projektila na poljsko selo izazvao je bojazan da bi u sukob i u veliku eskalaciju rata u Ukrajini mogao biti uvučen i NATO. Poljska je zaštićena obvezom kolektivne obrane Atlantskog saveza.