ratni zločini

Poljska prikupila više od 300 izjava svjedoka o ratu u Ukrajini

16.03.2022 u 20:26

Bionic
Reading

Poljski tužitelji prikupili su više od 300 izjava svjedoka u sklopu istrage o navodnim ratnim zločinima počinjenim za vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, rekao je u srijedu poljski ministar pravosuđa

Već je prikupljeno više od 300 svjedočenja i izjava svjedoka, u kojima se opisuju konkretni zločini i nedjela koja su se dogodila u vezi s ruskim napadom na Ukrajinu", rekao je Zbignjev Ziobro, koji je i poljski državni tužitelj, tijekom zajedničke konferencije za novinare s glavnim tužiteljem Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) Karimom Khanom.

Khan je posjetio u srijedu Ukrajinu gdje je održao videokonferencijski razgovor s predsjednikom te zemlje Volodimirom Zelenskijem, objavio je njegov ured.

ICC je počeo službenu istragu o mogućim počinjenim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Ukrajini na koju je Rusija izvela invaziju 24. veljače.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice ICC-a i Moskva ne priznaje taj sud koji je uspostavljen u  Den Haagu 2002. Međutim, Ukrajina je odobrila istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim na njezinu teritoriju od 2014. godine kada je Rusija anektirala poluotok Krim.

Tisuće ljudi ubijene su i milijuni su raseljeni u dosadašnja tri tjedna ruske agresije koju Moskva ne naziva ratom već "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Rusija odbacuje optužbe da napada civile i tvrdi da je njezina zadaća u Ukrajini razoružati "nacionaliste i neonaciste", što su tvrdnje koje Kijev odbacuje kao neosnovane.

"Zadovoljan sam važnim razgovorom s predsjednikom (Zelenskijem) obavljenim dok sam boravio u zemlji", objavio je Khan na društvenim mrežama.

"Suglasili smo se da treba uložiti sve napore kako bi se osiguralo poštivanje međunarodnog prava i zaštitilo civilno stanovništvo", istaknuo je.