10 KANDIDATA

Poljska bira nasljednika poginulog Kaczynskog

20.06.2010 u 09:27

Bionic
Reading

Birališta su u nedjelju ujutro otvorena u Poljskoj za prvi krug predsjedničkih izbora raspisanih nakon pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog u zrakoplovnoj nesreći 10. travnja u Rusiji.

Deset kandidata natječe se za predsjednika države, no prema anketama samo dvojica imaju stvarne izglede u pobjedu. To su 58-godišnji liberal Bronislaw Komorowski i 61-godišnji vođa konzervativne oporbe Jaroslaw Kaczynski.

Predsjednik donjeg doma poljskog parlamenta (Sejm) Komorowski je prema ustavu obnašao dužnosti predsjednika nakon smrti Lecha Kaczynskog. Kandidat je vladajuće Građanske platforme (PO) i blizak saveznik proeuropskog premijera, liberala Donalda Tuska.

Prema anketama u prvome bi krugu trebao dobiti između 41,1 i 51 posto glasova.

Brat blizanac pokojnog predsjednika Jaroslaw Kaczynski je euroskeptik i neosporni vođa konzervativne oporbe. Predsjednik konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), Kaczynski bi trebao dobiti između 29 i 35,4 posto glasova.

Na 26.000 birališta u zemlji od 38 milijuna stanovnika, birači mogu svoje glasačko pravo ostvariti do 20 sati, a prve izlazne ankete bit će objavljene odmah po zatvaranju birališta.

Ako nijedan kandidat u nedjelju ne prijeđe izborni prag od 50 posto glasova, održat će se drugi krug predsjedničkih izbora 4. srpnja.

Prvi djelomični rezultati očekuju se prije ponedjeljka ujutro.