ZELENA ČISTKA

Političari navukli gumene rukavice

20.04.2013 u 12:13

  • +20

Političari u akciji Zelena čistka

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Forum mladih SDP-a čistio je danas zagrebačka divlja odlagališta otpada u sklopu akcije "Zelena čistka", a u čišćenju Jarunske šume pridružili su im se i kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a za zagrebačkog gradonačelnika i ministar zdravlja Rajko Ostojić, saborska zastupnica Mirela Holy, predsjednik Gradske skupštine i zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić te saborski zastupnik Igor Rađenović.

"Čist okoliš i zelenilo su temelj kvalitete života", izjavio je novinarima Rajko Ostojić. "I naravno da smo u dobi 21. stoljeća, tehnologije napokon postali svjesni da su čist okoliš i zelenilo ključ", poručio je.

Istaknuo je kako nije važno samo jednom godišnje raditi ove akcije nego osvijestiti ljude da je to neophodno raditi svaki dan te poručio: "Dakle, edukacija, edukacija, edukacija".

"Planiramo u gradu Zagrebu centar za gospodarenje otpadom, ali uvjet svih uvjeta je primarna selekcija otpada, što znači da ovakvih odlagališta, ovakvog smeća ne bi smjelo više biti", istaknuo je Ostojić.

Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode, kazala je kako se pridružila akciji zato što smatra kako je važno da političari i političarke pozitivnim primjerom pokazuju da je nužno paziti na zaštitu okoliša. "S obzirom na činjenicu da je otpad već cijeli niz godina najveći problem zaštite okoliša u Hrvatskoj moramo upozoriti građane da se odgovorno ponašaju i da otpad ne odbacuju u prirodu", poručila je Holy.

Bernardić je istaknuo kako promjena uvijek mora doći prvo od svijesti. "I upravo zbog te svijesti iznimno je važno da i svojim primjerom, pogotovo kad imamo medijski prostor, kad smo javne osobe, potaknemo ljude na sve ono što moramo raditi da bi generacije iza nas također imale zrak, prostor i mjesto za život", istaknuo je.

Rekao je kako je zbog toga iznimno važno ne samo da riješimo nagomilane probleme u Zagrebu, poput centra za gospodarenje otpadom koji nije riješen zadnjih 20-ak godina te sustavnog zbrinjavanja otpada na širem području grada i županije, nego je važno da promjenom svijesti potaknemo sve na posao koji nas čeka u budućnosti - a to je odvajanje, reciklaža i iskorištavanje otpada kao sirovine.

Tisuće volontera, među kojima mnoge javne osobe uključujući predsjednika Republike Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića, sudjeluju danas u Zelenoj čistki, najvećoj ekološkoj akciji čišćenja divljih odlagališta u Hrvatskoj.

Kampanja "Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš" provodi se u sklopu globalnog pokreta "Let's do it!" i svjetske akcije "World Cleanup 2013.", a u Hrvatskoj ove godine drugi put. U pokret "Let's do it!" do sada se uključilo 96 zemalja. Cilj kampanje je podizanje svijesti o ulozi ljudi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a vrhunac akcije je čišćenje divljih odlagališta.