NESTALA PETOGODIŠNJAKINJA

Policija raspisuje potragu za djevojčicom iz Sirije. Evo što je dosad poznato o tom slučaju

24.09.2018 u 12:55

Bionic
Reading

Priča Sirijca W. D., prema kojoj ga je hrvatska policija razdvojila od petogodišnje kćeri Allse kod sela Smoljanac u Općini Plitvička Jezera, podijelila je javnost. I dok jedni tvrde da Sirijac izmišlja i da uopće nema kćer te na taj način pokušava prijeći granicu, drugi su uvjereni u brutalnost i bešćutnost hrvatskih institucija

Policija Unsko-sanskog kantona (BiH), s kojom smo jutros kontaktirali, navodi kako su upoznati sa slučajem i da će tijekom dana za djevojčicom biti raspisana potraga.

Prema riječima Snežane Galić, glasnogovornice tamošnje policije, otac se policiji obratio 21. rujna, odnosno desetak dana nakon što je deportiran iz Hrvatske. Na pitanje imaju li bilo kakvih saznanja o djevojčici i gdje bi mogla biti kazala je kako je prema očevim riječima ona ostala s iračkom obitelji s kojom su prelazili granicu. Gdje se ta obitelj sada nalazi, u policiji USK nisu imali saznanja.

Podsjetimo, samohrani otac tvrdi kako je s kćeri i skupinom migranata ilegalno prešao u Hrvatsku u blizini Bihaća. Na području sela Smoljanac u Općini Plitvička Jezera stao je, navodno, u trgovini kupiti hranu, gdje ga je uhvatila policija i razdvojila od kćeri.

Sirijac kaže da se to dogodilo 12. rujna, nakon čega je u pritvoru u Hrvatskoj bio dva, tri dana, da bi potom bio deportiran nazad u BiH. Od tada nema kontakt s kćeri. Tvrdi da je policiju uvjeravao da ima kćer i da je molio da ih ne razdvajaju.

Iz hrvatske policije u nedjelju su naveli kako su nakon provjere 'utvrdili da su iznesene koordinate o mjestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac, što je potvrdilo i osoblje trgovine'. Uz to, dodali su, koordinate koje je u svojoj objavi na Twitteru naveo Sirijac označavaju područje Gospića, udaljenog oko 70 kilometara od sela.

Davor Božinović, čelnik MUP-a RH, jutros je pak u Zadru kazao kako je policija kontaktirala s kolegama iz BiH te da bi danas hrvatska granična policija trebala sa Sirijcem obaviti razgovor o događaju koji se dogodio prije osam ili deset dana.