BRIGA ZA DOBAR IMIDŽ

Policija odnijela barikade iz Radićeve

  • Autor: Helena Puljiz
  • Zadnja izmjena 24.09.2009 14:44
  • Objavljeno 24.09.2009 u 12:43
metalne prepreke sprječavanje prosvjeda POLICIJSKE BARIKADE

metalne prepreke sprječavanje prosvjeda POLICIJSKE BARIKADE

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Zagrebačka policijska uprava u utorak je odnijela željezne barikade iz dvorišta zagrebačke Radićeve ulice br. 30. Plave, metalne zaštitne ograde stajale su u Radićevoj godinama jer je riječ o jednoj od glavnih ulica kojima su se prosvjednici kretali prema Markovom trgu

Glasnogovornica zagrebačke Policijske uprave Aleksandra Ljuba potvrdila je, u izjavi za tportal, da su se u Radićevoj doista nalazile policijske ograde za prisilno zaustavljanje ili usmjeravanje osoba.

'To je osnovna policijska oprema na zaduženju u ustrojstvenim jedinicamna MUP-a, kako je i propisano Uredbom o vrstama naoružanja i opreme policijskih službenika MUP-a' Radi se o policijskoj opremi koja je propisima odobrena, a koju koristi većina drugih europskih država' - odgovorila je Ljuba kad smo je pitali zbog čega se barikade nalaze u Radićevoj ulici i jesu li tamo smještene trajno ili privremeno.

Martina Kenji Tportal

Martina Kenji Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Martina Kenji

Policija je odnijela zaštitne ograde iz Radićeve

Podsjećamo, fotoreporter Copixa prošloga je tjedna snimio barikade koje su iz skladišta iznesene u dvorište zgrade u neposrednom susjedstvu Markova trga na kojemu su smještene ključne državne institucije - Vlada, Sabor i Ustavni sud.

Naša fotoreporterka Martina Kenji u srijedu je snimila isto dvorište, ali u njemu više nije bilo zaštitnih policijskih ograda. Od susjeda smo doznali da su odnesene u utorak.

Policijski službenici neslužbeno tvrde da nisu barikade donesene u blizinu Markovog trga nedavno nego da tamo stoje već godinama te da nisu nedavno iznesene na svjetlo dana zbog straha vlasti od navale prosvjednika i mogućih neorgaziranih skupina nezadovoljnika.

Budući da je na Markovom trgu zabranjeno javno okupljanje, barikade su se držale u Radićevoj, ističu u PUZ-u, radi lakšeg organiziranja policijskih blokada zbog provođenja Zakona o javnom okupljanju.

Hrvatska je jedna od rijetkih država svijeta čiji građani pred zgradama parlamenta i vlade ne smiju prosvjedovati - zabranjeno im je to pod opravdanjem zaštite sigurnosti državnih dužnosnika, pogotovo od terorističkih napada! Slobodu prosvjedovanja imaju čak i građani Izraela, zemlje koja se nalazi u stalnom ratnom stanju.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi