akcija pnuskoka

Policija objavila detalje korupcijske hobotnice u Splitu: Zloupotrebljavajući ovlasti investitoru omogućili korist veću od 3,2 milijuna eura

 • Autor: An. S.
 • Zadnja izmjena 21.07.2021 19:50
 • Objavljeno 21.07.2021 u 19:50
Zvonko Kotarac ispred hotela Amfora na Žnjanu 2019.

Zvonko Kotarac ispred hotela Amfora na Žnjanu 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), Služba Split, su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta finalizirali ranije započeta kriminalistička istraživanja iz travnja i listopada 2019 godine .

Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 12 hrvatskih državljana starosti 58, 57, 60, 71, 56, 55, 76, 65, 60, 54, 57 i 37 godina, a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Mediji su javili da su uhićeni su poznati splitski građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac i njegov brat Ivan Kotarac te Mario Jukić, vlasnik "Mister Mota", zatim arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić te Lada Pocrnić Mladinić, nekadašnja voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, kao i njezin suprug Neven Mladinić, potom Ljiljana Poletti Kopešić, viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja, Boris Marelja, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja, te Danijela Špalj, bivša vijećnica Kerumova HGS-a i voditeljica poslovanja trgovačkog centra "Joker". Uhićeni su još i Željko Smajić, inspektor zaštite od požara splitske PU te Zoran Morpurgo, nadzorni inženjer električnih instalacija.

Policija im ne navodi imena nego tek godine starosti. Sumnja se da su navedene osobe, svatko u okvirima svoje nadležnosti i odgovornosti i to:

 • 58-godišnjakinja i 57-godišnjakinja kao zaposlenice gradskog ureda za graditeljstvo,
 • 60-godišnjak, 71-godišnjak i 56-godišnjak kao glavni projektanti
 • 55-godišnjak kao inspektor zaštite od požara nadležnog tijela državne uprave,
 • 76-godišnjak kao nadzorni inženjer trgovačkog društva iz Splita,
 • 65-godišnjak kao investitor i osnivač trgovačkog društva iz Splita
 • 60-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja prethodnog trgovačkog društva u poslovima izgradnje hotela,
 • 54-godišnjak kako investitor izgradnje stambene zgrade na Mejama,
 • 57-godišnjakinja kao predstavnica investitora trgovačkog društva iz Splita te
 • 37-godišnjak kao savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu,

prema unaprijed stvorenom dogovoru počinili niz nezakonitosti koje su u suprotnosti sa Zakonom o gradnji, Zakonom o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenima Detaljnim urbanističkim planom područja i Generalnim urbanističkim planom Grada Splita, a na temelju kojih nezakonitosti bi se omogućilo spajanje u jednu funkcionalnu građevinu, cjelinu hotela i stambene zgrade na Mejama.

Obiteljska kuća uhićenog poduzetnika Zvonka Kotarca

Obiteljska kuća uhićenog poduzetnika Zvonka Kotarca

Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic

Time je investitoru omogućeno povećanje građevinske površine, ali i stambenog smještajnog kapaciteta hotela, odnosno omogućena mu je znatna imovinska korist.    Dakle, zloupotrebljavajući svoj položaj i ovlasti, samostalno ili na poticanje, te uz davanje i primanje mita, od listopada 2016. godine do 20. siječnja 2021. godine su:  

 • izradili glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti  i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju,
 • izdali građevinsku dozvolu, a potom i njene izmjene te dopune protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana,
 • izdali građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža (povećali površinu i katnost), te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija, a takvim lažnim prikazivanjem investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, potom i ishođenje uporabne dozvole te
 • bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u jednom trgovini u sklopu trgovačkog centra,  neistinito utvrdili da je sustav vatrodojave sukladan glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.

  Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama, na način kako je to u interesu investitora i u njegovu korist, osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti iznosa od najmanje 2.027.970,00 eura.

Nadalje, omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu, i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266.000,00 eura. Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna.   Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih 12 osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!