GAY PRIDE U SPLITU

Policija ne zna ništa o 'hetero Prideu', HČSP prijeti neredima

06.06.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Premda su splitske fasade doslovce zatrpane desecima homofobnih grafita, a stupovi i semafori oblijepljeni pozivima na 'hetero paradu' koja bi se trebala održati u isto vrijeme kada i Split Pride, u policiji tvrde da se ništa neuobičajeno ne događa

'Split Pride je jedini skup koji je najavljen za subotu i policija će postupati po Zakonu o javnom okupljanju te ga osiguravati. Sve ostale prikupljene informacije su naša operativna saznanja i služit će nam kako bismo mogli

preventivno djelovati', kazali su nam u PU splitsko-dalmatinskoj.

Ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku i splitskom gradonačelniku Željku Kerumu danas se javno obratila Mladež Hrvatske čiste stranke prava s pozivom da se ipak zabrani održavanje subotnje parade, i to zato što žele Splitu i Splićanima 'osigurati miran vikend'.

'U zadnjih par dana Mladež HČSP-a je iz više pouzdanih izvora dobila istu informaciju, a to je da se na dan održavanja gay parade u Splitu, 11. lipnja 2011, spremaju dogoditi ozbiljni neredi u gradu. Pošto ne želimo da naš Split doživi istu sudbinu kao Beograd 10. listopada 2010, Mladež HČSP-a poziva sve nadležne institucije (ministra, gradonačelnika i ostale) da zabrane održavanje gay parade u Splitu te građanima grada Splita osiguraju miran i sretan vikend', stoji u pismu koje su mladi crnokošuljaši poslali i medijima.

Je li MUP ozbiljno shvatio ovu prijetnju, doznat ćemo uskoro, jer se očekuje da će biti pozvani da sa snagama reda podijele informacije iz svojih 'pouzdanih izvora'. Koordinatorica lezbijske udruge Kontra Sanja Juras drži da HČSP-ovci imaju pouzdane informacije jedino ako se sami pripremaju izazvati nered, kao što su to radili prošle godine na Zagreb Prideu.

'To je stranka koja je organizirala dva fašistička skupa, koja poziva na 'istrebljenje pedera i ujedinjenje nacionalsocijalista', i za koju smo više puta tražili zabranu djelovanja. Njihovo pismo je zabrinjavajuće i policija ga mora uzeti u obzir, a takvim ljudima ne bi trebalo davati previše medijskog prostora. Očito je da samo to žele', kazala nam je Juras.