STRAŠAN ZLOČIN U OMIŠU

Policija i liječnica uz tablete za smirenje pustili pijanog ubojicu

29.08.2011 u 07:33

Bionic
Reading

Smrt Nataše Božić (37), koju je u subotu u 21,20 sati u Omišu hicima iz sačmarice ubio njezin 25 godina stariji partner Milan Kalajžić, po svemu sudeći, rezultat je grube pogreške liječnika i policije, doznaje Jutarnji list

Kalajžić je, naime, to popodne bio u stanu Nataše Božić te s njom raspravljao o prekidu veze. Rekao joj je da će se ubiti ako ga ostavi. Nataša je, neslužbeno doznaje Jutarnji list, pozvala policiju koja je Kalajžića zatekla u njezinu stanu s pištoljem za omamljivanje stoke. Stan nisu detaljno pregledali, a Kalajžića su odveli u postaju.

Izmjerili su mu oko dva promila alkohola u krvi. Rekao je da se neće ubiti, a istražiteljima je otkrio da je to rekao samo kako bi privukao partneričinu pažnju. Odveli su ga na pregled u omiški Dom zdravlja gdje ga je liječnica nakon razgovora otpustila prepisavši mu samo sredstva za smirenje. Policija ga je potom još jednom odvela na razgovor u svoje prostorije, nakon čega je pušten jer nije bilo osnove za podizanje bilo kakve prijave.

Milan je potom otišao do stana Nataše Božić i pozvonio na vrata. Ona ga nije htjela pustiti. U 21,10 pozvala je policiju i zatražila da ga udalje, što je Jutarnjem potvrdio i načelnik Krim policije PU splitsko-dalmatinske Ante Matković. No policajci nisu stigli na vrijeme, iako je njihova postaja udaljena samo nekoliko stotina metara od poprišta tragedije. Još nije jasno kako je Milan ušao u Natašin stan, ali u 21,15 ispalio je u nju sačmu iz lovačke puške koja nije bila njegova. Učinio je to pred dvojicom dječaka u dobi od 12 i 13 godina, Natašinim sinovima iz prethodnog braka koji je nedavno okončala.

Od težine ozljeda Nataša je na mjestu preminula. Nekoliko sekundi poslije pucao je sebi u glavu, ali nije se uspio ubiti. Zbog teških ozljeda glave, ali izvan životne opasnosti, prevezen je u splitski KBC na Firulama. Istražitelji s njim, zbog prirode ozljeda, još nisu razgovarali.
Nije jasno zašto policija nije zadržala Kalajžića. Nije jasno ni zašto ga nije zadržala dežurna liječnica u Omišu budući da se suicidalnost u psihijatriji smatra urgentnim stanjem koje zahtijeva i prisilno liječenje, nerijetko u trajanju od barem tjedan dana. Da su policija i liječnica tako postupili, do tragedije u subotu ne bi došlo.

Iako policija tvrdi da ga nije imala razlog zadržati budući da nije počinio nikakav prekršaj ni kazneno djelo, činjenica je da je Nataša Božić više puta prijavila nasilje u obitelji.

Maloljetne Natašine sinove preuzeo je Centar za socijalnu skrb te im je pružena psihološka pomoć zbog traume koju su doživjeli. Ne zna se tko će se dalje brinuti za njih jer je Natašina majka nedavno pretrpjela teški moždani udar, a otac je preminuo.