UZAVRELE STRASTI

Policija i Crkva žestoko o Paradi ponosa u Srbiji

26.09.2013 u 13:09

Bionic
Reading

Srpska pravoslavna crkva protivi se održavanju Parade ponosa, koja je najavljena za subotu u Beogradu, i na nju gleda 'crno da crnje ne može od toga biti', poručio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu beogradskom listu 'Nedeljnik', dok je sindikat srbijanske policije zatražio da država zaštiti i policajce koji će osiguravati Pride.

'Crkva i država moraju uraditi nešto u cilju poticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda', naveo je patrijarh, a na pitanje šta bi poručio mladim ljudima iz LGBT zajednice koji planiraju mimohod beogradskim ulicama poglavar SPC rekao: 'Čega se pametan stidi, budala se ponosi'. Patrijarh Irinej osudio je pokušaj organizacije gay parade u Beogradu, ali se nije želio izjasniti o tome jesu li se državne vlasti konzultirale sa Srpskom pravoslavnom crkvom o organiziranju Pridea i očekuje li nemire i nasilje u Beogradu bude li Pride održan.

'U našem tragičnom vremenu ništa nije tako ugroženo kao brak i obitelj. I brak i obitelj se planski ruše, a posebno gay paradom', ocijenio je patrijarh naglasivši da je obitelj temelj svakog društva. 'Zdrava obitelj je temelj za zdravo društvo, zdrav narod, zdravo obrazovanje, zdravu kulturu', naveo je patrijarh srpski Irinej sugerirajući kako je krajnje vrijeme da Crkva i država 'urade nešto u cilju poticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda'.

Parada ponosa je u Beogradu zakazana za subotu 28. rujna, a još se očekuje procjena MUP-a Srbije postoje li sigurnosni uvjeti da mimohod bude održan.

Premijer Ivica Dačić
rekao je u srijedu da je policiji zakonski rok za sigurnosnu procjenu najkasnije 24 sata prije održavanja Parade. On je ranije izjavio i da ne može prihvati homoseksualizam kao normalan i prirodan i ocijenio kako i manjina mora voditi računa da ne vrijeđa osjećaje većine. Nakon te izjave Dačića, koji je i ministar unutarnjih poslova, reagirao je Sindikat policije otvorenim pismom predsjedniku države Tomislavu Nikoliću, premijeru Dačiću i potpredsjedniku vlade Aleksandru Vučiću i zatražio punu zaštitu pripadnika policije tijekom najavljene gay parade te obećanje da će najstrože biti kažnjeni oni koji napadnu osobe u mimohodu ili srpsku policiju.

U otvorenom pismu se ocjenjuje kao je 'sasvim logično da, ako Srbija ima snage angažirati 5.000 policajaca za osiguranje gay parade, također može angažirati i 50-ak sudaca i tužitelja koji bi po skraćenom postupku procesuirali sve one koji se ogluše o odluku državnog vrha da se Parada održi'.

Sindikat naglašava kako je 'nekorektno od državnog vrha', a posebno od premijera i ministra unutrašnjih poslova Dačića, 'što su ‘mudro’ odlučili da je održavanje ‘gay parade’ u interesu države, a odmah nakon toga ‘hrabro’ objavili da na njoj neće sudjelovati'. 'Od nas srpskih policajaca se traži da gay paradu omogućimo i osiguramo, a vi, gospodine Dačiću, samo dva dana uoči održavanja izjavljujete da gayevi nisu normalni i da ne morate postati gay da bi se nekom dodvoravali', podsjeća sindikat policije srbijanskog premijera. Izvori u srbijanskoj vladi potvrdili su u srijedu agenciji Beta da će Dačić, koji putuje u službeni posjet Grčkoj, prekinuti svoj boravak u Ateni bude li održana Parada ponosa odnosno bude li sigurnosna procjena o Paradi pozitivna i njeni organizatori dobiju dozvolu za održavanje skupa.