PET DO DVANAEST

Policija blokirala seljake na putu do granice

seljaci prosvjed

seljaci prosvjed

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibusic

Četiri od pet seljačkih udruga koje u srijedu nisu potpisale sporazum s ministrom Čobankovićem krenule su, kako je i najavljeno, u prosvjed na granične prijelaze. U prosvjedu sudjeluju članovi Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije, Udruge poljoprivrednih proizvođača 'Brazda', Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje te Hrvatski seljački savez iz Vukovarsko-srijemske županije

OSIJEK/VINKOVCI - Poljoprivredni proizvođači nezadovoljni cijenom pšenice koji su u četvrtak ujutro krenuli na najavljeni prosvjed na graničnom prijelazu prema BiH kod Orašja zaustavljeni su oko 11 sati na 10-ak kilometara prije granice, na prilazu Županju iz smjera Gradišta. Policija im je jednostavno zapriječila prolaz na jednom od punktova gdje je zablokirano ukupno 35 traktora, a nezadovoljni su seljaci, uz poruku 'Čobane, nisu ovce na prodaju' ostali razočarani, piše Jutarnji list.

'Situacija je dramatična i kritična, jer smo zablokirani smo na sve strane. Neki mi kolege dojavljuju da im je zapriječen čak i izlaz iz dvorišta. Pitam ministra Karamarka koga on brani od nas? Jesmo li državni neprijatelji, pa nam se uskraćuje pravo na prosvjed', upitao je Tomislav Pokrovac, dopredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Upozorio je kako im je pravo na prosvjed nedaleko granice otkazano u posljednji tren te rekao kako je na prosvjed na pet graničnih prijelaza - Ilok, Tovarnik, Bajakovo, Gunja i Župana bilo spremno ukupno 1.000 traktora.

GRANIČNI PRIJELAZI STARA GRADIŠKA I TOVARNIK

Damir Glibusic / CROPIX

Damir Glibusic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibusic

Tomislav Pokrovac

'U razgovorima s policijom smo rekli kako nećemo ići đonom jedni prema drugima, pa sam 500 traktora 'skinuo' s prosvjeda, no preostale je policija blokirala na različitim punktovima - poljskim putovima i križanjima. To je doista nepotrebno, nemoralno i nenormalno', poručio je Pokrovac dodajući kako će zbog svega tražiti odgovornost ministara Karamarka i Čobankovića.

Seljaci sa zapadnog dijela Brodsko-posavske županije okupili su se u Okučanima i sa 40 traktora krenuli blokirati GP Stara Gradiška. Na prijelazu preko željezničke pruge zaustavila ih je policija, seljaci se ne namjeravaju maknuti s ceste. Kažu da će tu ostati sve dok k njima ne dođe ministar Čobanković, piše Večernji list.

Jedan od organizatora prosvjeda Zdenko Zečić u ime prosvjednika izjavio je da su ih izdali 'njihovi seljački vođe Laslo i Mavrović'.

Mirnije je na graničnom prijelazu Tovarnik, gdje je otprilike 25 traktora dočekala policija. Sukladno zabrani prosvjeda policajci su prosvjednike upozorili da se moraju skloniti s ceste pa su seljaci traktore pomakli na travu uz cestu.Područje povremeno nadlijeće i policijski helikopter.

Seljaci ne odustaju od svojih zahtjeva za jedinstvenom cijenom pšenice od 1,25 kuna za kilogram, od isplate 205 milijuna kuna poticaja za prošlu godinu te od svih poticaja za pšenicu roda 2009. godine. Pokrovac je upozorio da je predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo jučer potpisao dokument u Ministarstvu poljoprivrede koji seljacima uopće ne jamči ispunjenje njihovih zahtjeva.

GRANIČNI PRIJELAZ DUBOŠEVICA

Policija: Granični prijelazi nisu blokirani

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izjavio je kako nigdje na području tri slavonske policijske uprave na kojima prosvjeduju pojedine seljačke udruge nisu blokirani granični prijelazi niti promet na državnim magistralnim cestama. Borovec je rekao kako policija za sada nema nikakvih značajnijih problema na tom području te da prosvjeduje za sada nepoznat broj prosvjednika na oko 150 traktora. Najavljeni skup seljaka - prosvjednika na graničnome prijelazu Županja-Orašje, najavljen za 11,55 sati, nije održan, jer su policijske snage blokirale sve pristupne ceste koje vode prema državnoj cesti Vinkovci-Županja-državna granica. Od organizatora prosvjeda Tomislava Pokrovca doznaje je se da je policija blokirala pristupne ceste i prema drugim graničnim prijelazima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Predstavnici seljačkih udruga iz Osječko-baranjske županije okupili su se oko 12 sati u središtu mjesta Branjin Vrh kod Belog Manastira te krenuli prema graničnom prijelazu Duboševica s Republikom Mađarskom.

Članovi Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) danas su nešto poslije 13 sati, u koloni od 28 traktora, došli na područje Duboševice, graničnog prijelaza s Mađarskom, gdje su počeli najavljeni javni prosvjed.

Policijski su službenici oko 200 metara prije graničnoga prijelaza preusmjerili kolonu vozila, koja su se parkirala uz prilaznu cestu.

Predsjednik Nadzornog odbora ZUSSB-a Slavko Todorović izjavio je novinarima kako su prosvjednici spremni kod geraničnog prijelaza ostati "do daljnjega", to jest dok iz Vlade ili Ministarstva poljoprivrede ne dobiju odgovor na pitanje što će se dogoditi s njihovim zahtjevima i kada.

"Čim se to dogodi, ovaj će se skup mirno razići i mi ćemo napustiti ovo mjesto te se vratiti svojim svakodnevnim poslovima", rekao je Todorović. Dodao je da njihov prosvjed poduprla udruga poljoprivrednih proizvođača "Brazda" te da su u kontaktu s ostalim udrugama koje danas organiziraju prosvjed, ali im se, kako je rekao, "iz Zagreba još nitko nije javio".

Dosadašnje postupke policije ocijenio je "vrlo korektnim".

Ponovio je kako članovi ZUSSB-a nisu mogli potpisati jučerašnji sporazum s ministrom Čobankovićem jer, istaknuo je, nisu mogli pristati na promjenu prijašnjih zahtjeva, posebice vezanih uz isplatu zaostalog dijela prošlogodišnjih poticaja koji iznosi 205 milijuna kuna.

Što je ministar poljoprivrede Petar Čobanković rekao o seljačkoj pobuni poslušajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi